Zbog straha od idolopoklonstva Saudijci planiraju izmještanje groba poslanika Muhammeda

Vlasti u Saudijskoj Arabiji riskiraju nove podjele i konflikte među muslimanima svijeta jer razmatraju mogućnost uništenja groba poslanika Muhammeda i izmještanja njegovih ostataka na lokalno mezarje, piše Independent.

Najavljenim bi zahvatom ostaci Poslanika bili smješteni u groblje Al – Baqui gdje njegov mezar ne bi imao nikakvu oznaku.

Idolopoklonstvo je u suprotnosti s načelima islama
Naime, monarhija Al Saud planira rušenje i preuređenja kompleksa džamija u svetom gradu Medini, kako bi prostor u budućnosti mogao primiti 1,6 miliona hodočasnika.

Tako bi bila preuređena i Poslanikova džamija u čijem središtu se nalazi njegov mezar prekriven zelenom kupolom.

Ovakve namjere saudijske vlade mogle bi izazivati mnoge polemike među muslimanima u svijetu. Naime, grob poslanika Muhammeda je drugo najposjećenije svetište muslimana svijeta. Upravo zbog toga, saudijske vlasti ovakve namjere pravdaju velikom posjećenošću grobu Poslanika što je u suprotnosti s učenjem Islama prema kojem obožavanje pojedinaca na ovakav način predstavlja grijeh odnosno idolopoklonstvo. Ranije je ista ta vlada štitila muslimanska najsvetija mjesta od bilo kakvih promjena.
Dr. Irfan al-Alawi, direktor Fondacije za istraživanje islamskog nasljedstva, upozorava da je pomenuta džamija od velike važnosti za sve muslimane kako sunite i šiite te da bi realizacija ovakvih planova mogla dovesti do problema i povećanja tenzija između dvije islamske frakcije, sunite i šiita, naročito s obzirom na sukobe u Siriji i Iraku.

„Ljudi posjećuju prostorije u kojima je živjela Poslanikova porodica i dolaze na njegov grob kako bi se pomolili. Sada žele udaljiti hodočasnike s ovoga mjesta jer vjeruju da je to nevjerništvo ili idolopoklonstvo. Jedini način na koji to mogu spriječiti jeste da izmjeste Poslanikov grob,“ rekao je al – Allawi za Independent.

Slična praksa ranije je rađena i u Meki
Tamo već stoljećima putuju muslimanski hodočasnici kako bi posjetili Kabu, crnu granitnu kocku koju je sagradio poslanik Ibrahim. Oko nje je sagrađena Masjid al-Haram ili Velika džamija, kako bi se svi muslimani klanjali u smjeru postavljenog kamena. Upravo je proširenje Velike džamije tokom godina uzrokovalo uništenje mnogih drugih svetih mjesta umjesto kojih su nikli luksuzni hoteli i šoping centri.

Inače, ovo hodočasništvo poznato kao Hadž je dužnost koju bi svaki musliman morao obaviti barem jednom u životu.

Radiosarajevo.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO