Zašto su Brazilci “pukli” na Mundijalu

Najfudbalskija nacija na svetu, Brazilska, doživela je veliki krah – to je vest, minuti, trenuci, koje bismo svi najradije zaboravili. Sada, kada su se barem u Srbiji slegle strasti povodom tog „masakra“, vratimo se na sam početak, koji je u tom trenutku pravom znalcu bio dovoljna najava budućeg neuspeha – prijateljsku utakmicu koju su Srbija i Brazil odigrali na stadionu Morumbi u Sao Paulu, nedelju dana pred početak Svetskog prvenstva. Ta utakmica je u brazilskoj javnosti bila okarakterisana kao samo da se niko ne povredi, dok je u Srbiji bila percipirana kao mundijalska mrvica koja je verovatno i došla po zasluzi.

U julskom broju srpskog magazina Playboy, Žardel Seba, urednik brazilskog Playboya, na osnovu te utakmice sa Srbijom uvideo je sve mane nesrećne brazilske reprezentacije, i indirektno predvideo debakl koji je usledilo. Ističući dezorganizaciju i zabuna u igri nacionalnog tima, napominje da se Brazil tokom cele utakmice „oučljivo plašio da sprovede oštrije poteze”.

U ovom tekstu, koji je nakon svega dobio na snazi kao proročki vapaj za pomoć, Seba je najžešće kritike uputio na račun prvog među jednakima, golmana Žulio Sezara, prozivajući ga da se obrukao na SP 2010.

Mnogo zanimljivih insajderskih detalja, pronicljivih zapažanja i direktnih podsmeha možete pronaći u tekstu Srbija nije Hrvatska (str. 90). Zanimljivo je da su jedine pohvale upućene našem odbrambenom igraču: “Samo recite Kolarovu da je, ukoliko je spreman da promeni držaljanstvo, dres broj 6 njegov.”

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO