“Yes Srpska” vodi kampanju za podjelu BiH 2015. godine

Nevladina organizacija „Yes Srpska“, navodno iz Istočnog Sarajeva, već neko vrijeme na internetu vodi kampanju za organiziranje referenduma za nezavisnost manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji je, navodno, planiran za 2015. godinu!

Na web-stranci organizacije ne postoje podaci o rukovodstvu, nije istaknut nijedan pojedinac te je nepoznato ko stoji iza „Yes Srpske“.

Nezavisna država

Iz organizacije „Yes Srpska“ poručuju da RS ima pravo na provođenje referenduma na kojem će „odlučiti hoće li ostati u jedinstvu s Federacijom BiH ili će postati nezavisna država“. U tom smislu, kako se navodi na web-stranici, kao i na društvenoj mreži Facebook, gdje je profil „Yes Srpska“ jučer imao 445 prijatelja, ova organizacija vodi kampanju za referendum u RS.

Profil ove organizacije najviše posjeta bilježi iz Beograda. Tvrde da taj entitet ima pravo odlučiti o svojoj budućnosti na demokratski način.

Profesionalno urađena web-stranica i Facebook profil, koji administrator vodi na engleskom jeziku, pokazuju da se radi o ozbiljnoj organizaciji, što izaziva zabrinutost i ozbiljne prijetnje za nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Nezavisnost RS čak povezuju sa Škotskom i Katalonijom, tvrdeći da „svaki pojedinac ima pravo na izbor političke budućnosti“.

Korak bliže

– „Južni tok“ i posao Srpske s „Gazpromom“ dodatno će doprinijeti raspadu BiH. Evidentna je podrška Republici Srpskoj iz Moskve, koja odbacuje ideje jednostrane promjene Dejtonskog sporazum i formiranje unitarne države. Hvala na podršci, sada smo jedan korak bliže zasluženom referendumu o nezavisnosti – posljednja je objava na Facebooku, zabilježena jučer.

Državni organi šute

Niko od domaćih zvaničnika ili bh. državnih organa do sada nije reagirao na antidržavno djelovanje nevladine organizacije „Yes Srpska“. Reakcija je izostala iako aktivisti sporne organizacije ozbiljno i temeljito rade i promoviraju svoje secesionističke ciljeve.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO