Više od 50 odsto mladih zavisno od mobilnih telefona

358

Neprofitna organizacija “Common Sense Media” objavila je novo istraživanje o korišćenju mobilnih uređaja kod mladih osoba i sukoba u porodici.

Istraživanje sprovedeno među 1.200 tinejdžera i njihovih roditelja, pokazalo je da 50 posto mladih oseća “zavisnost” o mobilnim uređajima. Pored toga, istraživanje je zaključilo kako notifikacije sa društvenih mreža Facebook i Twitter pružaju mladima osećaj zadovoljstva na način da liče efektima koje daje kockanje i drogiranje.

U skladu s tim, 80 posto tinejdžera reklo je da svakog sata proverava svoj telefon dok je 72 posto njih reklo da ima potrebu odmah da reaguje na notofikaciju sa društvene mreže. Samo 40 posto tinejdžera reklo je da “pokušava” da se odupre potrebi stalnog korišćenja telefona.

Istraživanje je, posebno apelujući na roditelje tinejdžera, podsetilo kako se širom Sjedinjenih Američkih Država formiraju klinike za lečenje zavisnosti od mobilnih uređaja i interneta.

Kako se navodi, upotreba mobilnih uređaja kod mladih često uzrokuje sukobe u porodici, a može dovesti i do dugoročnih problema. Oko 70 posto roditelja potvrdilo je da njihovu decu telefoni i tableti “ometaju” tokom vremena koje provode sa porodicom.

Oko 56 posto roditelja, a oko 52 posto tinejdžera, potvrdilo je da roditelji, tokom vožnje dece u automobilu, proveravaju svoj mobilni uređaj što je “Common Sense Media” nazvala “alarmantnim podatkom”.

izvor: N1