Uprkos privremenom primirju Izrael ne dozvoljava pristup ranjenim i poginulim osobama

Uprkos privremenom primirju koje su postigli Izrael i Palestina, izraelska vojska ne dozvoljava prolazak ambulantnih kola u područja u Gazi gdje je veliki broj ranjenih i poginulih osoba, prenose mediji.

Načelnik Civilne odbrane Palestine Said es-Suudi izjavio je da je izraelska vojska upozorila Palestince da se ne vraćaju u domove u pojedinim dijelovima Gaze koje su ranije napustili.

“Iako je prihvaćeno privremeno primirje, stanovnicima Gaze još uvijek nije dozvoljeno da se vrate svojim kućama”, rekao je es-Suudi.

Dodaje kako bolničkim ekipama nije dozvoljen pristup u regije Beni Suheyla, Huzaa, Abasan Kebira i Abasan Sagira.

“Izraelska vojska ne dozvoljava ambulantnim kolima i spasilačkim ekipama pristup tim mjestima kako bi bila pružena pomoć ranjenima i prikupljena tijela poginulih u izraelskih napadima. Nakon sastanka predstavnika Crvenog križa sa izraelskom delegacijom dozvoljeno je da šest ambulantnih kola uđu u ova mjesta”, istakao je es-Suudi.

Inače, napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena “Zaštitna linija”. Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula izrael započinje kopneni napad.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan je na 985, a broj povrijeđenih na oko 6.000.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO