Ugljanin: Ugljanin nisam razgovarao sa Zukorlićem o ujedinjenju islamske zajednice!

Novi Pazar – Nikada konkretno nismo razgovarali o jedinstvu islamske zajednice, nego smo pokrenuli inicijativu da vođe iz dve suprotstavljene zajednice uključimo u rad BNV i da za istim stolom reše to pitanje. Nadam se da će se ti lideri naći na izbornim listama i da će konačno početi razgovor – negirao je lider SDA dogovore sa sandžačkim muftijom.

Lider Stranke demokraske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin negirao je da je sa sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem razgovarao o ujedinjenju dve islamske zajednice -Islamske zajednice Srbije na čijem čelu je reis ul ulema Adem Zilkić i Islamske zajednice u Srbiji.

Lokalni mediji bliski Zukorliću objavili su ranije da je Ugljanin čak tri puta lično dolazio u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Internacionlani univerzitet gde su vođeni pregovori o ujedinjenu islamske zajednice, ali i zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za Nacionalno veće Bošnjaka, koji će biti održani 26. oktobra.

Ugljanin se, tvrde mediji, jedanput sastao sa predsednikom mešihata Mevludom Dudićem i dva puta sa muftijom Zukorlićem.

Ugljaninovo negiranje tih susreta poznavaoci sandžačkih prilika tumače kao njegov strah od reisa Zilkića koji bi, kažu, mogao da oslabi njegovo poltičko delovanje pa i da dovede do cepanja SDA.

Portal Sandžakpreš, blizak Zukorliću, objavio je tada četiri uslova za normalizaciju odnosa Islamske zajednice i SDA Sandžaka.

Prvi je da Ugljanin javno podrži Zukorlićevu Islamsku zajednicu sa duhovnim sedištem u Sarajevu, drugi da lider SDA javno zatraži od Zilkića da se odrekne titule vrhovnog poglavara IZS sa administrativnim centrom u Beogradu, a treći da Ugljanin javno pozove sve imame koji su napustili IZ da se bez posledica vrate u sistem te verske zajednice.

Četvrti uslov je da Ugljanin javno pozove sve svoje funkcionere i aktiviste da uskrate podršku paralelnoj “islamskoj zajednici” i podrže jedinstvenu islamsku zajednicu sa administrativnim centrom u Novom Pazaru.

Ispunjavanje ova četiri uslova podrazumevala su da potom SDA Sandžaka i Zukorlićeva BDZ Sandžaka formiraju zajedničku jedinstvenu listu ili koaliciju koja bi učestvovala na izborima za Nacionalno veće Bošnjaka, a njen nosilac bi bio Ugljanin.

Nakon što se u novopazarskoj čaršiji pročulo da Ugljanin pregovora sa Zukorlićem, Zilkić je Tanjugu rekao da postoje zahtevi vernika za formiranjem nove političke opcije, kao i da će se verska zajednica na čijem je čelu žaliti sudu u Strazburu zahtevajući da Srbija iz registra verskih zajednica izbriše Zukorlićevu IZuS.

Zilkić, međutim, tvrdi da njemu “ne pada na pamet da ulazi u politiku i protiv je svakog ”preplitanja vere i politike”, iako, kako je rekao, ne može da isključi “neku drugu vaninstitucinalnu mogućnost angayyovanja vernika”.

– Mi u IZ smo zajednica muslimana cele Srbije i bilo bi vrlo neumesno da se stavljamo na stranu bilo koje opcije – rekao je Zilkić, aludirajući na podršku koju je do sada pruyyao Ugljaninu i njegovoj SDA.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO