Turska banka u Srbiji preduslov za investiranje

Preduslov za privlačenje turskih investitora je otvaranje turske banke u Srbiji – rečeno je na današnjem sastanku ambasadora Republike Turske, Mehmeta Kemala Bozaja i gradonačelnika Novog Pazara, dr Meha Mahmutovića.

Na sastanku je bilo reči i o budućoj saradnji kako na kulturnom tako i na ekonmskom planu, a kako je najavljeno, turska razvojna agencija TIKA će za adaptaciju porodilišta u Novom Pazaru uložiti milion evra.

Za ovo kratko vreme dva puta sam posetio gradonačelnika Novog Pazara i oba puta je bilo razgovora o saradnji na kulturnom, socijalnom, ekonomskom planu – rekao je, turski ambasador, Mehmet Kemal Bozaj. On je najavio mogućnost otvaranja turske banke u Srbiji sa predstavništvom u Novom Pazaru, što je, kako je istakao, preduslov za privlačenje turskih investitora.

”Razgovarali smo zajedničkim projektima i razmišljali šta još možemo da uradimo za ovaj grad. Predsednik zna da se mi trudimo da se turska Halk banka otvori ovde u Srbiji, da i u Novom Pazaru bude predstavništvo”, rekao je Bozaj.

”Nadamo se da će ta priča oko Halk banke u Republici Srbiji imati pozitivan kraj, odnosno da će ona doći u Srbiju. Nakon toga bi se mogao očekivati i intenzivniji dolazak investitora, privrednika, koji bi želeli da investiraju u ove naše krajeve”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović.

”Ono što smo danas mogli da dobijemo kao uveravanja – kazao je Mahmutović – to je da će preko turske razvojne agencije Tika biti investirano oko milion evra za rekonstrukciju i adaptaciju porodilišta u Novom Pazaru.” Mahmutović je izrazio nadau da će taj projekat u što skorije vreme biti realizovan.

U razgovoru sa turskim ambasadorom gradonačelnik Mahmutović izrazio je bojazan da su poslednji događaji poslali lošu sliku Novog Pazara i u međunarodnim krugovima, istakavši da to svakako nije prava slika Novog Pazara.

”Neko ko se trudi da investira u ove krajeve želi da mu je politička, bezbednosna i svaka druga siutuacija stabilna, a ovo što smo imali, nažalost, slanjem slika sa uniformama iz Novog Pazara, sa raznim sajtovima koji šalju lošu poruku o militarizaciji ovog kraja, to nije Novi Pazar i to nije prava slika. Srećom ovaj normalni Novi Pazar, koji mi predstavljamo, većinski, to je ustvari Novi Pazar kakav treba da se predstavi i zemlji i svetu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO