SRBIJI PRETE SANKCIJE! Energetska zajednica Jugoistočne Evrope preti sankcijama zbog Srbijagasa!

Energetska zajednica Jugoistočne Evrope će na sastanku u Sarajevu 14. oktobra odlučivati o eventualnom uvođenju sankcija protiv Srbije, jer nije završeno restrukturiranje Srbijagasa i Jugorosgasa, izjavio je danas direktor Sekretаrijаtа Energetske zаjednice Jаnez Kopаč.On je u Skupštini Srbije na Odboru za privredu kazao da Srbijagas uporno nekoliko godina unazad odbija da razdvoji delatnosti operatora prenosnog sistema i snabdevača prirodnog gasa i tako omogući konkurenciju na tržištu, odnosno da ispuni obavezu iz Trećeg energetskog paketa koji se odnosi na gas.
Prema njegovim rečima, zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu od 2013. se vodi prekršajni postupak, a rok je bio da se taj posao završi do 1. juna 2016. godine.
Kako je kazao, sankcije kojima bi Srbija mogla da bude podvrgnuta mogu biti simbolične, poput obustave sredstava za nadoknadu troškova za učešće na sastancima ili oduzimanje glasačkih prava u Energetskoj zajednici, ali mogu da budu i ozbiljnije u smislu uskraćivanja pretpristupnih fondova IPA za energetiku.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije treba biti odlučnija u rešavanju tog problema, jer u suprotnom ispada da neko ne želi da ih reši, jer ima interesa da oni ne budu rešeni.
“Za gas postoje veliki interesi i konkurencija bi sigurno odmah snižila cenu tog energenta”, kazao je Kopač.
Prema njegovim rečima, pored Srbijagasa problem na koji je ukazano u izveštaju je i Elektromreža Srbije (EMS), odnosno to što ona nije član Regionalne institucije u Podgorici i ne učestvuje u regionalnim aukcijama za prekogranične kapacitete, kao i njen odnos sa Operatorom prenosnog sistema na Kosovu, jer ugovor koji postoji od 2014. se zbog političkih problema nepoštuje.
On je naglasio da je Srbija u drugim oblastima energetike ostvarila značajan napredak i da to treba pohvaliti, precizirajući da tu spada osnivanje berze električne energije, kao i to što je prva ugovorna strana u Energetskoj zajednici koja je primenila treći energetski paket u svoje zakonodavstvo i jedina koja je to učinila u roku.
Pomoćnik ministra energetike Srbije Jelena Simović kazala je da se Srbija priprema za predstojeći ministarski sastanak Energetske zajednice koji će se 14. oktobra održati u Sarajevu, ali da je deo koji se odnosi na gas vrlo kompleksan i da u tom slučaju moraju da se uzmu u obzir specifičnosti svake ugovorne strane.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO