Srbija prva, BiH 8. u svijetu po broju ispušenih cigareta

Gotovo 20 posto odraslih u svijetu su pušači, govore podaci organizacije Tobacco Atlas. Samo u 2009. godini, što je posljednja godina za koju su podaci trenutno dostupni, pušači su konzumiraliskoro 5,9 triliona cigareta, što je povećanje od 13 posto u odnosu na deceniju ranije.

Organizaciju Tobacco Atlas finansira Svjetska fondacija za zdravlje pluća i Američko društvo za borbu protiv raka.

Market Watch donosi spisak od deset zemalja čiji stanovnici ispuše najviše cigareta. Zemlje našeg regiona su se uvrstile na tu neslavnu listu. Crna Gora je na posljednjem, 10. mjestu, Bosna i Hercegovina se smjestila na 8. mjestu, Slovenija je na 7. poziciji, dok je Srbija zasjela na samo prvo mjesto liste.

10. Crna Gora. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.157. Konzumiranje cigareta je u prošlosti bilo najrasprostranjenije u zemljama koje se mogu pohvaliti velikim platama, ali zahvaljujući ciljanom marketingu i rastu broja stanovnika, broj ispušenih cigareta će rasti i u zemljama u kojima stanovništvo manje zarađuje, tvrdi Tobacco Atlas.

9. Bjelorusija. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.266. Konzumiranje cigareta u Zapadnoj Evropi opalo je za 26 posto između 1990. i 2009. godine, ali se istovremeno povećalo na Bliskom Istoku i u Africi, za čak 57 posto. Ova razlika objašnjava se većom sviješću bogatih o štetnim posljedicama pušenja i sve oštrijim zakonima protiv pušenja u zapadnoevropskim zemljama.

8. Bosna i Hercegovina. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.278. Globalno gledano, piše Tobacco Atlas, povećanje broja cigareta koje se ispuše u zemljama sa slabijim prihodima dovoljno je da poništi smanjenje broja pušača u bogatijim zemljama. Ukupan broj pušača u svijetu nastavlja rasti bez obzira na ove promjene, naprosto zbog rasta broja stanovnika.

7. Slovenija. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.369. U svijetu se godišnje ispuši gotovo 6 triliona cigareta, ali se načini konzumacije nikotina mijenjaju i u budućnosti bi moglo biti više alternativnih vidova opskrbljivanja organizma nikotinom, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija.

6. Ukrajina. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.401. U državama s nižim primanjima uskoro se može očekivati neproporcionalno velik broj bolesti i smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem, naročito u Kini, budući da muškarci u Kini ispuše trećinu cigareta u svijetu. Ukoliko se broj pušača poveća i među ženama u Kini, globalna konzumacija cigareta će drastično porasti, a zdravstveni sistem ove zemlje naći će se u problemima.

5. Moldavija. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.479. Gledajući po regijama, 48 posto cigareta u svijetu ispuši se u zapadnopacifičkoj regiji, 24 posto u Evropi, a 11 posto na američkom kontinentu.

4. Rusija. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.786. Na fotografiji je nekadašnji sovjetski vojnik koji puši cigaretu u blizini spomenika sovjetskim žrtvama rata u Afganistanu, Sankt Petersburg.

3. Grčka. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.795. Na fotografiji vidimo grčkog fudbalskog trenera Fernanda Santosa kako puši cigaretu tokom treninga 2012. godine.

2. Bugarska. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.822. Pušači ispred Narodnog pozorišta u centru Sofije. U Bugarskoj je zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i barove i restorane.

1. Srbija. Broj ispušenih cigareta po glavi stanovnika: 2.861. Iako su u Srbiji 2010. godine uvedene stroge mjere protiv pušenja, najstrože na prostoru Balkana, trećina odraslih u ovoj zemlji puši, tačnije njih 33,6 posto. Na fotografiji vidimo ženu koja puši dok čeka voz na željezničkoj stanici u Beogradu.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO