Protiv novopazarca podignuta optužnica za terorizam!

Beograd — Optužnica protiv petorice osumnjičenih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji na čelu sa Abidom Podbićaninom postala je prvosnažna.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 7. oktobra optužnicu protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (25) iz Novog Pazara, kao i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda.

U saopštenju suda se precizira da je krivično vanpretresno veće potvrdilo optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, a koji potkrepljuju opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica je postala pravosnažna 7. novembra pošto okrivljeni i njihovi branioci, kao ni Tužilaštvo za organizovani kriminal, nisu izjavili žalbe protiv rešenja o potvrđivanju optužnice Apelacionom sudu u Beogradu, u zakonom predvidenom roku, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se zakazivanje suđenja, ali njegov početak nije izvestan zbog štrajka advokata.

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke organizacije – Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i Front el Nusra.

Tužilaštvo sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Novac je, kako se sumnja, prikupljan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u više zemalja Zapadne Evrope – Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu.

Optuženi su u prostorijama mesdžida “Furkan”, u Novom Pazaru, pojedincima iz Srbije i inostranstva, koji su se uputili u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta, navelo je tužilaštvo.

Mujović je u Istanbulu dočekivao i prihvatao lica koja su se uputila u Siriju, te finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije.

Tužilaštvo navodi i da je okrivljeni Podbićanin u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih lica, a okrivljeni Kasumović je vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, navodi se u saopštenju.

Ta osoba je stupila u terorističku organizaciju IDIL i poginula je u sukobima.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu terorističkog udruženja IDIL, dok je Podbićanin komandovao jednom jedinicom.

Mujoviću optužnicom je stavljeno na teret podsticanje terorističkih dela, jer je putem Fejsbuk profila postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država Iraka i Levanta i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Okrivljeni Sead Plojović, Izudin Crnovršan i Ferat Kasumović nalaze se u pritvoru od početka marta, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor.

Za okrivljenima Abidom Podbićaninom i Tefikom Mujovićem izdata je poternica i predloženo je da im se sudi u odsustvu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO