Protest Podgoričana protiv rata u Siriji

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo „Save Aleppo“, „Stop the war on children“.
Stotinjak građana protestiralo je jutros ispred kancelarije UN-a u Podgorici, tražeći da se što hitnije zaustavi ubijanje civila i rat u Siriji.
Građanski protest u organizaciji Građanske alijanse, pod sloganom „Dosta ubijanju civila u Siriji“, održan je jutros u glavnom gradu Crne Gore, javlja Anadolija.
Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo „Save Aleppo“, „Stop the war on children“. Okupljeni su poručili kako se velike sile trebaju što hitnije uključiti u rješavanje konflikta u ovoj državi, kako bi se zaustavilo stradanje civila, posebno djece u Halepu i cijeloj Siriji.
Građanska svijest
Darko Ivanović, predstavnik Građanske alijanse, kazao je kako građanska svijest u Crnoj Gori postoji i za probleme koji su daleko od ove balkanske države.
„Ovaj jutrošnji protest znači da postoji građanska svijest u Crnoj Gori. Ne samo za naše probleme, već za probleme koji su mnogo širi, globalni impakt. Ovo je takođe dokaz da su građani Crne Gore solidarni, to su pokazali devedesetih godina prošlog vijeka, to smo pokazali zapravo kroz čitavu našu istoriju“, istakao je on i dodao:
„Ovo znači da građani Crne Gore žele da pozovu na reakciju, odnosno akciju tamo gdje je ona najpotrebnija. Ja sam malo prije držao transparent koji kaže ‘Stop ratu u kome učestvuju djeca’. To su prve slike koje vas nekako udare kada pričamo o Siriji.“
Ivanović je pozvao na prestanak ubijanja u Siriji.
„Mi, koji smo devedesetih živjeli ili preživjeli izbjegličke pogrome, jutros šaljemo jedinstvenu poruku da to prestane. Ovo je ujedno i poziv velikim silama koje uobličavaju naše živote, da se konačno dogovore, da konačno sjednu, i da ova djeca koja se nalaze na ovim slikama, koje nose građanski aktivisti različitih vjera, nacija, iz različitih krajeva Crne Gore, da ta djeca ne budu više ugrožena i da njihovi životi imaju normalan tok“, poručio je on.
Krv nedužne djece
Glavni podgorički imam Džemo Redžematović osudio je stradanje koje se dešava u Siriji.
„Pet godina ratovanja, pet godina prolivanja krvi nedužne sirijske djece kao i nedužne djece na Bliskom istoku je dovoljan znak, dovoljan impuls da ustane cio civilizirani svijet, da daje glas protiv ratovanja, protiv ubijanja nedužnih ljudi bez obzira o kome se radi. Osuđujemo krvoproliće i genocid koji se dešavaju u Siriji i dajemo podršku sirijskom narodu“, kazao je Redžematović.
Azra Jasavić, bivša potpredsjednica Vlade Crne Gore, također je pozvala na primirje u Siriji.
Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO