Predsjednik IZ Mađarske Bolek Zoltan: Želimo da se spojimo sa IZ-om BiH i da izgradimo džamiju

Sarajevo – Najveća želja muslimana koji žive u Mađarskoj je izgradnja džamije u Budimpešti te da reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH bude i vjerski poglavar muslimana u Mađarskoj, kazao je, uz ostalo, u razgovoru za AA predsjednik Islamske zajednice u Mađarskoj Bolek Zoltan, koji je ovih dana posjetio Sarajevo.

Govoreći o saradnji dvije islamske zajednice, kazao je da je Islamska zajednica Mađarske ranije uputila otvoreno pismo Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u kojem su zatražili združivanje ove dvije vjerske institucije s tim da reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH bude vjerski poglavar muslimana u Mađarskoj. Državni organi Mađarske već su dali pristanak na ovaj prijedlog, a zasada se čeka na odgovor iz kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

“Ideja o tome postoji odavno, ali smo posljednju godinu dana počeli intenzivnije da radimo na tome da se ujedine dvije islamske zajednice. Već smo se jednom sastali sa reisom Kavazovićem i on mora dati saglasnot o prihvatanju ideje”, kazao je Zoltan.

Mađarska Islamska zajednica osnovana je 1988. godine. Mađarske vlasti priznale su je kao legitimnu vjersku zajednicu. U njenom sastavu su muslimani različitih nacionalnosti – Mađari, Arapi, Turci, Albanci, Pakistanci i drugi. Muslimani su jedna od manjih vjerskih zajednica u Mađarskoj i čine je većinom imigranti iz arapskih i azijskih zemalja. Prema riječima Zoltana, u Mađarskoj živi skoro 40.000 muslimana.

Govoreći o položaju muslimana u Mađarskoj, predsjednik Islamske zajendice u toj zemlji kaže kako oni nemaju problema kada je riječ o prakticiranju vjerskih obreda i običaja.

“Neki mađarski muslimani došli su u Mađarsku tokom migracija, pa ih ima iz arapskih zemalja – Egipta, Sirije, Libabona, Palestine. Oko 20-25 posto je državljana Turske, kao i 20 posto Mađara koji su prešli na islam”, kaže Zoltan te dodaje kako je Mađarska poput BiH, zemlja u kojoj su izmiješane kulture, različite nacije i vjere.

– Planovi o gradnji džamije u Budimpešti –

Ono što muslimanskim vjernicima nedostaje u ovoj zemlji jesu vjerski objekti. Prema riječima Zoltana, u cijeloj Mađarskoj postoji između osam i deset džamija. Vjernici svoje molitvene obrede također obavljaju u mesdžidima. Budući da su pomenute džamije u Mađarskoj posljednji put izgrađene za vrijeme osmanske vladavine, Islamska zajednica radi na tome da se u Budimpešti izgradi jedna velika džamija i medresa.

“Država nam je dala zemljište za gradnju velike džamije, to je naša najveća želja. Izgradili bismo i medresu koju bi koristili muslimanski studenti. Osmislili smo to tako da bi za početak moglo studirati 10 do 20 studenata, a predavači bi bili iz Bosne i Hercegovine. Međutim takvu saradnju još uvijek nismo zvanično uspostavili, jer postoji dosta pravila i propisa koji se moraju ispoštovati.”

Jedan od povoda za posjetu BiH, kako ističe Zoltan, jeste i promocija njegove knjige “Posljednji rat”. U njoj je, prema njegovim riječima, prikazano učešće bosanskih muslimana u vojsci Austro-Ugarske monarhije tokom Prvog svjetskog rata, a koji su bili poštovani i hrabri borci.

“Napisao sam knjigu o njihovim uspjesima i pozitivnim rezultatima tokom djelovanja u vojsci i učešću u ratovima. Bili su jako cijenjeni ljudi i vojnici”, kazao je Zoltan te dodao kako je prilikom pisanja knjige tragao za činjenicama koje je pronašao u bečkim bibliotekama i bibliotekama u Budimpešti.

“U zapadnim dijelovima Mađarske su postojali stacionari za vojsku, a tu je najviše bilo vojnika iz BiH. Tamo ima i danas jako puno grobova tih vojnika, možda oko hiljadu grobova bosanskih vojnika se nalazi tamo.”

– Zahvalan Turskoj na dobroj saradnji –

Kada je riječ o saradnji sa Republikom Turskom, Zoltan naglašava kako je ona na izuzetno visokom nivou. Posebno je zahvalan toj zemlji i zbog izuzetnog medijskog praćenja prilikom promocije njegove knjige u Budimpešti.

“Na promociji je bio prisutan i prvi sekretar ambasade Republike Turske, bilo je dosta medija i o tome se govorilo i u toj zemlji”, kazao je Zoltan te istakao i dobru saradnju sa turskom Upravom za vjerske poslove.

Govoreći o Turskoj, Zoltan naglašava kako je Osmansko carstvo tokom svoje vladavine Mađarskom ostavilo tradiciju i običaje koji se i danas održavaju.

“Za vrijeme vladavine Osmanlija, u Mađarskoj su 10 posto stanovništva činili muslimani. Danas u ovoj zemlji ima najviše četiri procenta muslimana”, zaključuje predsjednik Islamske zajednice u Mađarskoj, koji dodaje kako kao najveći poklon doživljava “molitvu braće i sestara za što skoriju izgradnju velike džamije u Budimpešti”.

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO