Poslušajte poruku Sulejmana Bugarija o značaju hidžre: Pronađimo stan svojoj duši (VIDEO)

Na oficijelnoj web stranici hafiza Sulejmana Bugarija objavljena je ovogodišnja video poruka hafiza povodom nove 1436. hidžretske godine, koja nastpa danas, u vrijeme akšama.

Podsjećamo, na kretanju Mjeseca zasnovan je hidžretski kalendar (takvim) u kome se računaju godine po Hidžri, odnosno, od godine u kojoj je Muhammed, a.s. doselio iz Mekke u Medinu. To je bilo 8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine Miladskog kalendara.

Od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

Bugari na samom početku svoje poruke kaže kako je hidžra posebna institucija, poseban događaj, institucija iz koje vjernici imaju priliku da crpe riješenja za sve probleme sa kojim se suočavaju tokom života.

Hidžra ili seoba svakome od nas treba danas da pokaže seobu od svakog zla prema dobru.

“Analiza tog događaja, seobe polasnika Muhameda, otkriva nam mnogo puteva kako da se suočimo sa sobom, otkrijemo negativnosti i pronađemo stan svojoj duši. Svjedoci smo da duše pored znanja, imanja i svega što uživaju osjećaju se usamljene, nezadovoljne. Zašto? Zato što smo se posvetili tijelu, našli smo stan tijelu ali kada duša nema stan onda je ona izgubljena, nezadovoljna, rastrojena…”

Poslušajte poruku u cjelosti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO