Počele da rade dve nove škole u Novom Pazaru

Dve novoizgrađene osnovne škole u Novom Pazaru „Ćamil Sijarić“ i „Meša Selimović“ danas su svečano počele sa radom.

Obe škole imaju po 3.600 kvadratnih metara, po 22 učionice i fiskulturne sale.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je okupljenim roditeljima i đacima škole „Ćamil Sijarić“ da se grad jedino izgradnjom novih škola može izboriti sa problemom treće smene u obrazovnim ustanovama.

„Ovo je savremeni objekat u kome će đaci imati idealne uslove za rad. Ove godine škola prima 650 đaka, a nadam se da će ih već sledeće imati hiljadu. U lokalnoj samoupravi ćete imati prijatelje koje ći sve učiniti da deca imaju idealne uslove za školovanje, a od njih očekujemo da rezultatima i pobedom na raznim takmičenjima reprezentuju svoje roditelje a onda školu i grad“, rekao je Mahmutović.

Direktor škole Hajradin Selimović zahvalio se svima koji su dali doprinos u njenoj izgradnji.

„Škola će raditi u dve smene, nastava za starije uzraste počinje u 7.30 a za učenike od prvog do četvrtog razreda od 13.30“, rekao je Selimović.

Otvarajući školu „Meša Selimović“ gradonačelnik Mahmutović je rekao da deca u Novom Pazaru zasluzzuju da imaju uslove kao njihovi vršnjaci u ostalom delu Srbije.

„U ovom gradu svake godine ima oko 1.750 prvaka, a pojedine škole imaju duplo više đaka nego što normativi predviđaju. Deca moraju da imaju dobre uslove da bi mogla da uče, kao i nastavnici da bi mogli da pruže adekvatno znanje. Škole koje smo danas otvorili imaju evropske normative“, rekao je Mahmutović.

Direktor škole Veroljub Stašević rekao je da očekuje da iz nje izlaze generacije učenika kojima će se ponositi.

„Čast mi je da pripadam ovom istorijskom trenutku koji smo svi dugo čekali. Verujem da ćemo se svi ponositi ovim imponzantnim objektom koji će iznedriti uspešne đake“, rekao je Stašević.

Izgradnju Osnovne škole „Ćamil Sijarić“, koja se nalazi kod Fabrike obuće „Ras“ finansirala je Turska razvojna agencija TIKA sa 1, 75 miliona evra, dok je za izgradnju škole „Meša Selimović“, koja se nalazi kod Petrove crkve, Ministarstvo prosvete obezbedilo oko dva miliona evra.

Učenici prvog razreda obe škole dobili su prigodne poklone od predstavnika lokalne samouprave u Novom Pazaru.

A.Bajrović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO