Objavljene do sada neviđene fotografije iz Prvog svjetskog rata

Objavljene su do sada neviđene fotografije iz Prvog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Prošlo je 100 godina od Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo više miliona ljudi. Fotografije koje su ugledale svjetlo dana većinom pripadaju Sirijsko-palestinskom frontu. 

Na fotografijama se mogu vidjeti oficiri, pripadnici pomorskih snaga, pješadije i drugi koji su se borili u ratu, koji je počeo nakon što jeGavrilo Princip izvršio atentat na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. 

Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera. Stoga je prvotno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat važi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj historiji.

Izvor: Radiosarajevo

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO