Mostarski muftija Dedović zabranio predizborni skup SDA ispred džamije

MOSTAR – Nakon dijeljenja promotivnih biltena SDA ispred više sarajevskih džamija za vrijeme džuma-namaza u petak, što su oštro osudili brojni ugledni profesori s fakulteta islamskih znanosti u BiH, SDA je još jednom pokazala namjeru da vjerske objekte pokuša iskoristiti za političku i izbornu propagandu.

Iz Kantonalnog odbora SDA HNK najavili su da će sutra na terasi Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru održati konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni kandidati SDA iz HNK, njih 51, na predstojećim općim izborima.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović, međutim, nije dozvolio novu zloupotrebu džamije.

Ef. Dedović je u izjavi izričito naglasio da se najavljeni skup na terasi Koski Mehmed-pašine džamije neće održati, jer, kako je istakao, u BiH je jasno razlučena pozicija Islamske zajednice, u čijim prostorima ne može biti promocije niti favoriziranja bilo koje političke opcije.

– Oni (KO SDA HNK, op. a.) nisu konsultirali IZ i nas u vezi s tim. Na takav način nas je to apsolutno iznenadilo i oni će tu najavu morati demantirati. Mi nećemo dopustiti da se taj skup održi na tome mjestu, jer kampanja je kampanja i zna se gdje se vodi – poručio je muftija Dedović.

(HMS)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO