Ministarstvo u CG – Zukorlić nema dozvolu za vrtiće u Rožaju

Novi Pazar – PODGORICA  – Organizacija Islamski dječji centar „Reuda“ nije se nikada obraćala Ministarstvu prosvjete radi izdavanja odobrenja za rad, niti je licencirana i upisana u registar licenciranih ustanova – saopšteno je iz Ministarstva, povodom otvaranja Centra u Rožajama.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo prosvjete preduzima sve zakonske mjere na suzbijanju svih vidova nelegalnog obavljanja djelatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i da je nakon saznanja o određenim radnjama na pripremi za rad Islamskog dječjeg centra „Reuda“ Prosvjetna inspekcija hitno reagovala i izvršila inspekcijski nadzor.

U toku inspekcijskog nadzora, kako se navodi, utvrđeno je da je organizacija podnijela zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za registraciju kao NVO, te samim tim nije ni otpočela sa radom. Kontrolom je utvrđeno i da aktivnosti kojima će se eventualno baviti ta organizacija ne spadaju u nadležnost Ministarstva prosvjete.

– Odmah po saznanju ili na osnovu inspekcijskog nadzora, kada se utvrde određene nepravilnosti, nalaže se organizacijama koje se bave predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem da usklade svoj rad sa propisima iz oblasti prosvjetne djelatnosti i dobiju potrebnu licencu za rad ili im se izriču mjere zabrane rada zbog neispunjenosti uslova – kaže se u saopštenju.

Opštim Zakonom o obrazovanju i vaspitanju definisano je da u javnoj ustanovi, koja izvodi javno važeći obrazovni program, obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera i u njima nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO