Izrael zatvorio Džamiju Al-Aksa!

Izraelske vlasti danas su zatvorile džamiju al-Aksa u Istočnom Jerusalemu nakon napada na jevrejskog rabina.

“Izraelske vlasti od jutros su u potpunosti zatvorile džamiju al-Aksa”, rekao je za AA Azzam al-Khatib, predsjednik Odjela za islamski vakuf u Istočnom Jerusalemu.

Ovo je prvi put da je džamija zatvorena nakon 1967. godine kada je Izrael okupirao Istočni Jerusalem.

“Trenutno vodimo razgovore kako bi se ponovo otvorila džamija za muslimanske vjernike”, kazao je al-Khatib.

Izrael je zatvorio džamiju nedugo nakon što je jevrejski rabin Yehuda Glick u srijedu teško ranjen u napadu u Jerusalemu koji je izveo Palestinac.

Izraelska policija danas je usmrtila Palestinca koji su sumnjiči da je izveo napad na rabina.

Izraelska policija je potvrdila da su usmrtili bivšeg palestinskog zatvorenika, Moataza Hegazija, dok se opirao policiji tokom hapšenja.

Lokalni palestinski izvori su potvrdili da je Hegazi ubijen dok su još tri Palestinca ranjena prilikom razmjene vatre sa izraelskom policijom.

Inače, rabin Glick poznat je i kao vođa grupe Jevreja koji su pokušali da u srijedu uđu u kompleks džamije al-Aksa.

Kada je riječ o ulasku u al-Aksu, izraelska policija je ranije uvela ograničenja za palestinske vjernike prema kojima ulazak u al-Aksu nije dozvoljen Palestincima mlađim od 50 godina.

Proteklih mjeseci u pomenutom kompleksu zabilježen je veliki broj nasilnih upada jevrejskih doseljenika koji su najčešće bili u pratnji izraelske policije.

Za muslimane al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, dok Jevreji vjeruju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

(Anadolu Agency)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO