Iste akcize na gorivo

552

Dobra vest za vozače je da ih ovog 1. januara na pumpama neće dočekati poskupljenje. Planirano redovno godišnje usklađivanje za stopu inflacije u 2016.

Naftne kompanije dočekaće narednu godinu zadovoljne, jer neće biti povećanja nameta od države. Posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012, kojim su ukupno povećane za gotovo tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja. Očekuje se da će kasa biti punija, ali ovog puta zbog veće potrošnje goriva.

Ova odluka direktno će se odraziti i na sve vozače, kojima ne preti, kao ranijih godina, poskupljenje dizela i benzina na pumpama posle svakog dočeka Nove godine.

– Od 1. januara 2017. godine ne predviđa se povećanje iznosa akcize na gorivo – poručili su, za “Novosti”, iz Ministarstva finansija. – Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršiće se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini.

U budžetu za 2017. godinu, ukupne akcize beleže manji rast nego što je uobičajeno, jer, osim korigovanih iznosa akciza na duvan, ostali oblici se usklađuju samo za ostvarenu stopu inflacije u 2016. godini.

– Prihodi od akciza projektovani su u ukupnom iznosu od 271,4 milijarde dinara, pri čemu se na akcize na naftne derivate odnosi 144 milijarde dinara, akcize na duvanske proizvode 97 milijardi dinara i na ostale akcize (uključujući i akcizu na električnu energiju) 30,4 milijarde dinara – stoji u Zakonu o budžetu za 2017. godinu. – Učešće akciza u ukupnim prihodima iznosi 24,8 odsto i blago se povećava usled planiranih izmena akcizne politike u 2017. Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane potrošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, koji se zalažu da se državna politika nameta zapravo okrene u drugom pravcu.

– Zbog ubedljivo najvećih akciza za dizel i TNG u okruženju, Srbija ne može da zarađuje od tranzitnog saobraćaja, a niko ne može da proda gorivo ni u pograničnim predelima – kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. – Nije stvar samo u tome da naftne kompanije profitiraju, već bi se i priliv novca u državnu kasu povećao ako smanje akcize. Jednostavno bi vozači neuporedivo više kupovali u Srbiji, umesto što je aktivno izbegavaju.

Suzbijanje nelegalne trgovine

– Posle više godina, u 2014, 2015. i 2016. zaustavljen je i preokrenut trend pada obima legalnog tržišta motornog benzina – navodi se u Zakonu o budžetu za 2017. godinu. – Razlozi za to su višestruki: bolja kontrola i efekti markiranja naftnih derivata, slabljenje efekta supstitucije benzina sa TNG i opšti trend cena i ujednačavanje cena motornog benzina s cenama u regionu. Potrošnja dizela kontinuirano raste, a tome su, pored ostalog, doprinele i mere ka suzbijanju nelegalne trgovine i uvođenje različitih supstituta za upotrebu u poljoprivredi pod kategoriju akciznih proizvoda.

S druge strane, potrošnja TNG uglavnom stagnira, nakon što je u proteklom periodu dostignut nivo potrošnje motornog benzina.

Izvor: Novosti.rs