Intervju: Trener FK Novi Pazar – Srbiji treba ovaj klub i navijači!

Novi Pazar, klub koji je po mnogo čemu specifičan, pre svega po navijačima koji su mu vrlo privrženi. Zatim po činjenici da svake godine dođe 10-15 igrača, naravno, toliko i ode, kao i po tome to se treneri menjaju kao na pokretnoj traci.

I onda, grom iz vedra neba, na klupu Novopazaraca seo je prekaljeni trenerski vuk Milorad Kosanović. Bilo je to izenađenje za sve, pa čak i za njega samoga.

– Upravo tako – smeje se Kosan. – Jer zaista nisam razmišljao uopšte da radim, a kamoli u Novom Pazaru. Moram da priznam da nisam pratio ni našu Superligu, jednostavno, nije me interesovala. Ipak, pristao sam da im pomognem kada su ušli u probleme, a dogovor je da ostanem do kraja jeseni i postavim sve na stabilne noge, a onda ćemo sesti i videti da ću da ostanem trener i na proleće.

* Očigledno je da u Novom Pazaru nemaju sistem, već da klub živi od danas do sutra?

– Klub ima uslove da dobro funkcioniše, ali mu nedostaje mir i stabilnost. Potrebna je serija pozitivnih rezultata, ne moraju to da budu pobede, međutim, mora da postoji kontinuitet. Mnogo toga im se dogodilo za kratko vreme, ušli su u Superligu, pa su dovodili pojačanja i planirali da se izbore za Evropu… Velike želje koje nisu, ipak, imale čvrste osnove i rezulztatska krivulja je išla gore-dole.
NEDOSTAJE RAD SA DECOM
* Pričali ste šta Novi Pazar ima, a šta nema?
– Ne postoji sistem rada sa decom. Ne postoji baza, tu je još samo Jošanica, ostali klubovi su daleko, namaju takmičenja. Novi Pazar više nije mali, već ozbiljan grad, ali ovim, ali i mnogim drugim pitanjima, moraju da se pozabave na nivou grada. Talenata ima, to nije sporno, samo, klub mora ozbiljno da se pozabavi ovim segmentom rada. Da se ne bi jednom godišnje kupovao i prodavao ceo tim, a i da bi domaći navijači u svom timu mogli da gledaju i svoju decu. Jer, tvrdim, Pazarci najviše na svetu vole fudbal.
* Ne može se u Evropu kada svake sezone igra novi tim?

– Opet se vraćamo na sistemska rešenja koja nisu rak-rana samo Novog Pazara, već i našeg fudbala. Osim fudbalskog umeća i talenta, koji u Srbiji ne manjka, mnogo toga fali. Pre svega na organizacionom planu, a onda i na infrastrukturnom. Mada se mora priznati da se u tom segmentu dota toga uradilo. Pokušaću upravo da poradim i na tom planu.

* Šta je to što vam se svidelo u Novom Pazaru?

– Navijači su fantastični i zato je dobro za srpski fudbal što je Novi Pazar superligaš. Svidelo mi se što sve primaju s poštovanjem i što svoje ljubimce ne dele na domaće i strance. Uostalom, ispevali su i pesmu: “Nije važno da li je Pazarac ili stranac, važno je da je znalac”.

* I to nije sve?

– Naravno da nije – opet s osmehom priča Kosanović. – Jako me je obradovala strahovita želja igrača, od onog najmlađeg do najstarijeg, da nešto nauče. Rade savesno, sa mnogo želje i radosti, a kada je tako onda i trener mora da uloži celog sebe.

* Nastavak sezone?

– Igrali smo s kvalitetnim protivnicima, protiv jake Jagodine, pa za naše uslove izvanredne Vojvodine, a onda i protiv Spartaka koji ima dosta mladih i interesantnih igrača. A opet, tek nas čeka pakao. Danas igramo u Kruševcu, Napredak se digao, zabeležio prvu pobedu, a onda nam dolaze Borac i niški Radnički. Ukoliko kod kuće pobedimo, a neće biti lako, već bismo mirnije ušli u finiš. Ali, o tom, potom, moramo da idemo redom, jer samo tako možemo ostvariti cilj. U svakom slučaju, nisam zažalio što sam došao u grad na Jošanici, nadam se da ćemo igrači i ja ispuniti želje navijača – mirnim glasom je završio ovaj intervju Milorad Kosanović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO