ZUKORLIĆEVI “kuhaju” SA ALBANCIMA! Organizovali konferenciju u Prištini za Aćifa Hadžiahmetovića!

Novi Pazar – Priština – U prostorijama Albanološkog Instituta u Prištini, održana je naučna konferencija “72. godišnjica pogubljenja Aćifa Hadžiahmetovića i Ahmeta Dace –Masakar na Novopazarskom Hadžetu”.

Konferencija je organizirana od strane organizacije “Kosovo za Sandžak” pod pokroviteljstvom predsjednika opštine Gnjilane, g. Ljutfi Haziri-ja.
U radu konferencije učestvovali su izlagači iz različitih krajeva Kosova i iz Sandžaka, ujedno na konferenciji su bili pristuni i članovi porodica Aćifa Hadžiahmetovića i Ahmeta Dace, kao i članovi porodica učesnika u borbi za odbranu Novog Pazara, kao sto su Šaban Poluža, Sak Fazlija, Mulla Zek Berduna itd.
Tokom rada konferencije prisutnima su se obratili historičari, politolozi i publicisti iz Kosova i Sandžaka, koji su svojim obraćanjima izazvali emocije prisutnih. Učesnici konferencije su pohvalili rad konferencije, ujedno je i istaknuta potreba organiziranja aktivnosti kao što su radni skupovi i svečane akademije sve u cilju zbližavanja, i oživljavanja historijkskog sjećanja za skoro zaboravljenu prošlost Sandžakog kraja.
O ličnostima Aćifa Hadžiahmetovića i Ahmeta Dacija, izlagači su iznijeli do sada neiznesene podatke.

Profesor iz Sandžaka, dr. Admir Muratović, posebnu pažnju je posvetio zločinima na novopzarskom naselju Hadžetu sa posebnim naglaskom na pogubljenje Aćifa Hadžiahmetovića i Ahmeta Dace.
Prof. Dr. Hakif Bajrami je njegovo izlaganje posvetio političkoj aktivnosti Aćifa Hadžiahmetovića, s posebnim naglaskom na aktivnosti između dva svjetska rata. Aljban Dobruna sa Instituta za Historiju, govorio je o “Dzemmijetu” i doprinosu Aćifa Hadžiahmetovića ovoj tada jedinoj političkoj organizaciji. 
Fazli Murići je svoje izlaganje posvetio organiziranju škola u Novom Pazaru i Sandžaku za vrijeme Drugog svjetskog rata i doprinosu ovih velikana obrazovanju stanovništva na albanskom jeziku.
Dr. Bedri Muhadri je govorio o doprinosu žitelja regiona Has iz Kosova u odbrani Novog Pazara. Dok je Zahir Kastrati govorio o ulozi komandanta Šabana Poluže u odbrani stanovništva ovog područja od opasnosti istrebljenja od strane četničkih snaga.
Besim Morina se predstavio radom “Uloga Dreničkih vođa u odbrani autohtonog stanovništva Sandžaka”. Fazli Murići je govorio na temu: Sak Fazlija Barjaktar Rugove i Aćif Bljuta, gdje je predstavio puno zanimljivih podataka o njihovoj saradnji u interesu nacionalnog pitanja.
Ali Daci je svoje izlaganje posvetio ličnosti Ahmeta Daci-ja i njegovom doprinosu Sandžaku.
Nedžmedin Spahiu se u svom izlaganju usredsredio na ulogu Kolašinke bitke i historijskih okolnosti tog vremena u odbrani etničkih podrucja u odnosu na današnje događaje.
Ismet Azizi, čelnik organizacije “Kosovo za Sandžak” svoje izlaganje je posvetio Aćifu Bljuti kao intelektualcu, vojskovođi a pogotovo kao diplomati. On je govorio o diplomatskoj ulozi Aćifa Hadžiahmetovića u zaštiti političkih prava stanovništva Sandžaka i Kosova naspram Srbije, u spriječavanju raseljavanje i senzibilizaciji ovog pitanja na diplomatskom polju, obavještavajući Evropsko javno mjenje i stalnim zahtjevima za sprečavanje raseljavanja upućenim Turskoj.
Na kraju, mnogi učesnici kao što su: Mujo Rugova, Redžep Abazi, Adem Skreli, Mazlum Baraljiu, Muharem Gaši, Kenan Kutagić i Sabri Tahiri su u svojim obraćanjima pohvalili organizaciju “Kosovo za Sandžak” i ukazali na potrebu veće suradnje između Kosova i Sandžaka na svim poljima, uzimajući u obzir zajedničku prošlost i zajedničku etničku pripadnost, s posebnim naglaskom na pružanje ruke za suradnju za rad bolje budućnosti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO