Zukorlić podriva Islamsku zajednicu Crne Gore

Podgorica – Sarajevo – Bijelo Polje – Novi Pazar – Muftija Sandžački Muamer Zukorlić izjavio je za TV Vijesti u Bijelom Polju da je „Južni Sandžak ili severni deo Crne Gore nerešeno unutrašnje pitanje IZ“ i da će novi Ustav IZ BiH „ponuditi“ da Sarajevo bude duhovni centar i crnogorskim muslimanima, kako bi se to pitanje „dogovorno ili na neki drugi način“ rešilo. S obzirom da sebe smatra čelnikom muslimana celog Sandžaka, „pa i severne Crne Gore“, zagovara rešenja predložena u novom Ustavu IZ BiH „da islamske zajednice u regionu budu sastavni deo jedne IZ sa sedištem u Sarajevu“.

Iz Islamske Zajednice Crne Gore saopštenjem za Javnost reagovali su na ovakve pretenzije Zukorlića optuživši ga da se bavi politikom.

Obzirom da je gostovanje muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića u Bijelom Polju bilo političkog karaktera u smislu promoviranja određene političke grupacije, to ovaj Mešihat ne želi da ulazi u međupolitčka nadgornjavanja želeći da očuva svoje islamsko dostojanstvo i obavezu muslimanskog jedinstva.
Stojimo na stanovištu da Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori i dalje ne treba da se miješa u politička previranja u zemlji i inostranstvu, te da tu obavezu prepušta političkim partijama i ljudima koji vrše političke usluge” stoji u sopštenju.

Međutim Fejzić koji je priznat i od strane Zukorlićevog saradnika i bivšeg reisu-l-uleme Cerića prepoznat je kao verski lider i u Turskoj od strane Dijaneta a u posetu više puta dolazili visoki zvaničnici ove vrhovne verske istitucije. Fejzić je takođe podržao Zukorlića kada je izvršen puč u Islamskoj zajednici pa mu ovaj očigledno dobrim vraća.

Na sajtu Rijaseta u BIH stoji da se Raspadom SFR Jugoslavije 1992. godine i formiranjem nezavisnih država mijenja i struktura Islamske zajednice Jugoslavije. Formiraju se islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova kao nezavisne institucije. To je dovelo do osamostaljivanja Islamske zajednice u Crnoj Gori.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO