Zukorlić – 20 godina se borim za autonomnost IZ od Sarajeva i Ankare!

Novi Pazar – Glavni muftija islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić ne prestaje da iznenađuje javnost svojim izjavama. Naime dotični je pre samo par dana u Pljevljima izjavio da se dvadeset godina bori za “autonomnost” islamske zajednice i od Sarajeva i od Ankare a Bosnu je istog dana nazvao državom u Invalidskim kolicima.

Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić

“Dvadeset godina sam na poziciji muftije, jednako se borim za autonomnost IZ Sandžaka i od Sarajeva i od Ankare” kazao je muftija.
Zukorlić je na istom skupu kazao da je nacionalna država Bošnjaka – Bosna i etnička domovina ali kako je kazao “zbog činjenice da je to država u invalidskim kolicima posle Dejtona, majka iz invalidskih kolica nam ne može puno pružiti“.

Analitičari sa prostora Sandžaka tvrde da ovaj oštri “zaokret” u retorici muftije znači “slanje signala” Sulejmanu Ugljaninu da je spreman za dogovor i priznavanje Rijaseta te pomirenje sa njime. “Pomirenje sa Ugljaninom i priznavanje Rijaseta IZS na čijem je čelu Adem Zilkić značilo bi okretanje leđa Rijasetu u BIH na šta je spreman Zukolić zbog nezadovoljstva novim ustavnim promenama Rijaseta BIH po kojim Rijaset BIH, odnosno reisu-l-ulema Kavazović imenuje i postavlja muftije čega se Zukorlić plaši”.
Podsetimo na osnivačkom saboru IZ u Srbiji Zukorlić je prisutnima poručio da “se islamska zajednica neće odvojiti od centra u Sarajevu nikada” što je ponovio čak tri puta. Međutim po Ustavu Islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji kao svoj centar nigde ne navodi Sarajevo.

Član 72. Ustava IZUS kaže da Predsjednik Mešihata predlaže reisu-l-ulemi izdavanje murasele muftijama. Predsjednik Mešihata izdaje murasele muderrisima, imamima i hatibima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO