Zorica napušta dupleks u Parizu sa bilansom od potrošenih 550.000 evra za jedan mandat!

Zorica Tomić, stanarka čuvenog dupleksa od 7.000 evra u centru Pariza, opozvana je juče odlukom predsednika Tomislava Nikolića sa mesta ambasadora Srbije pri Unesku!

Untitled-1

Najskuplja ambasadorka u istoriji domaće diplomatije građane Srbije je tokom svog četvorogodišnjeg mandata koštala najmanje 545.000 evra , izračunale su Naše novine na osnovu raspoloživih podataka o ceni zakupa rezidencije i njenih mesečnih primanja.

Tomićeva je tokom svog mandata dospela u žižu javnosti zbog afere “Stan”, odnosno kada je 2010. procurila informacija da je iz državne kase za troškove njenog luksuznog stambenog prostora u Francuskoj izdvajalo čak 84.000 evra godišnje.

Kako su mediji ranije pisali, Zorica Tomić je na funkciju ambasadora postavljena na intervenciju bivšeg predsednika države Borisa Tadića.

Naime, za troškove Tomićeve je samo za period od 2009. godine, kada je imenovana, do 2011. iz državne kase izdvojeno čak 300.000 evra. Samo zakup rezidencije ambasadora u centru Pariza koštao je 84.000 evra, dok je njena ambasadorska plata iznosila oko 5.000 evra (60.000 evra godišnje).

Nakon što su ovi podaci dospeli u javnost, Vlada Srbije je u martu 2011. usvojila odluku Ministarstva spoljnih poslova, po kojoj je Tomićevoj smanjen mesečni navčani fond za iznajmljivanje stana, i to za 2.500 evra, što je ukupna ušteda od 30.000 evra na godišnjem nivou.

Tako se dolazi do računice da je samo za prvih godinu i po dana ambasadorskog mandata na ambasadorku pri Unesku država potrošila vrtoglavih 225.000 evra, dok je nakon smanjenja fonda za naredne dve i po godine potrošeno 95.000 više, odnosno još 320.000 evra.

Osim velikih troškova, stručna javnost dovodila je u pitanje i rad Tomićeve, te se isticalo da je njen prethodnik činio mnogo više za našu zemlju i imao daleko bolje rezultate od njenih. Tako se navodilo da se zaslugom prethodnog ambasadora Dragoljuba Najmana, čiji su troškovi boravka u Parizu bili znatno manji, čak pet srpskih spomenika našlo na listi svetske baštine, dok Tomićeva skoro ništa nije učinila na zaštiti srpske kulturne baštine.

Izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO