Zlatni ljiljani prodefilovali Tuzlom: Naša srca su jača od tenkova i aviona

Tuzla – Polaganjem vijenaca i odavanjem pošte u spomen kompleksu Slana Banja te defileom ulicama Tuzle danas je upriličeno centralno obilježavanje Dana zlatnih ljiljana za područje Federacije Bosne i Hercegovine.

Zlatni ljiljan je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike BiH za vrijeme rata u našoj zemlji, a dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora.

Šefik Čizmić iz Cazina vrijeme agresije na našu zemlju proveo je u bihaćkom okrugu Petog korpusa Armije RBiH.

Kako kaže, od početka rata, odnosno od 1992. godine, borci su išli glavom bez obzira, a postojao je samo jedan cilj – odbraniti domovinu od napada agresora.

“U to vrijeme nismo bili organizovani i naoružani. Borili smo se sa vojskom koja je bila jedna od jačih na prostoru Evrope. Međutim, mi smo imali nešto što oni nisu. Imali smo srce koje se ne može porediti sa bilo kakvim tenkovima i avionima”, priča za Klix.ba ovaj ratni vojni invalid.

S druge strane, ističe da je dvije decenije nakon krvavog rata status ratnih vojnih invalida, ali i demobilisanih boraca na ne tako zavidnom nivou.

“Demobilisani borci svoja prava traže protestima u Sarajevu, međutim ta okupljanja ne nalaze plodno tlo kod vladajućih struktura. Najteže kategorije, u kojima je i moja, na neki način su zbrinute. Međutim, ljudi koji su na sreću ostali zdravi nakon rata nisu mogli doći do zaposlenja zbog rodbinskih veza i takvih situacija koje su postale sasvim normalna pojava u našoj zemlji”, ogorčeno kaže Čizmić.

Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK Edin Hadžimuhamedović kaže da se u odbranu BiH išlo čista srca i bez razmišljanja o bilo kakvim priznanjima.

“Danas je status zlatnih ljiljana djelimično riješen u odnosu na ostale borce. Mi u potpunosti podržavamo borbu demobilisanih boraca za ostvarivanje prava u zakonskim okvirima i rješenjima”, dodaje Hadžimuhamedović.

Centralnom obilježavanju Dana zlatnih ljiljana za područje FBiH prisustvovao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je tom prilikom istakao da je svaki pripadnik Armije RBiH dostojanstveno branio sve građane naše zemlje.

“Svjesni smo činjenice da su pripadnici Armije RBiH bili pripadnici antifašističke oslobodilačke armije i time smo ponosni. Najhrabriji sinovi koji su odlikovani ordenom Zlatnog ljiljana za hrabrost ispoljenu direktno u borbama su posebna kategorija koju mi cijenimo i poštujemo”, istakao je Bukvarević.

Naglašava da u ovom trenutku dobitnici najvećih ratnih priznanja imaju zakonom definisana svoja prava, a koja su dosad u potpunosti realizovana.

“Nemamo velikih primjedbi od njihovih predstavnika, a posebno nas raduje da su oni uključeni u rješavanja statusnih pitanja drugih kategorija, a kao što su porodice šehida, demobilisani borci, maloljetni borci i tako dalje”, dodao je Bukvarević.

Centralna tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana zlatnih ljiljana posvećena je 15. maju, odnosno oslobodilačkoj bitki na Brčanskoj Malti u Tuzli.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO