Zbog Krima Gruzija beži u EU

Nakon aneksije Krima u zemljama istoka Evrope raste strah od mogućeg izbijanja krize poput one u Ukrajini, zbog čega te zemlje žele odmah u EU, piše “Standard”.

Ministar za evropska pitanja Gruzije Aleksi Petriašvili rekao je, u izjavi bečkom listu, da je njegova zemlja već “videla taj film”. “Mi smo 2008. to prošli i nažalost su tada signali EU i SAD prema Rusiji bili slabiji nego danas”, konstatovao je on za bečki list.

Nakon anekcije Krima je stanje drugačije i Rusija je izolovanija nego tada, dodao je on. Petriašvili smatra da bi sankcije zapada mogle delovati na ekonomski i politički establišment u Moskvi.

“Rusko rukovodstvo će možda dva puta promisliti pre nego što preduzme dalji agresivni korak”, uveren je on.

“Ako EU ne uputi jasan signal u vezi članstva mogli bi doživeti krizu kao u Ukrajini”, upozorio je nedavno gruzijski premijer Irakli Garibašvili.

Perspektiva za kasnije članstvo u EU bi, prema Gruziji, barem doveo do jačanja društva, a Rusija bi imala manje mogućnosti da ekonomskim i političkim pritiskom podeli zemlju.

Gruzija će, kako je najavljeno, već u junu, umesto kako je bilo planirano u avgustu, potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što, kako ocenjuje “Standard”, treba da bude jedan signal Moskvi.

Deo sporazuma je i slobodna trgovinska zona, kao i carinska unija sa EU, a za države poput Ukrajine i Jermenije, koje imaju tesne trgovinske odnose sa Rusijom, to je problematično, dodaje list.

Diplomate EU, prema zvaničnicima u Gruziji, su time više nego pregazili crvenu liniju.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO