Završen sastanak u Briselu, Mogerini ohrabrena angažovanjem

561

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou da iskazana posvećenost i politička volja značajno smanjuju tenzije.

Posle razgovora s premijerima i predsednicima Srbije i Kosova, Mogerini je rekla da je ohrabrena “konstruktivnim angažovanjem koje su pokazale obe strane”, navodi se u saopštenju njene službe.

Ona je navela da su svi učesnici razgovora potvrdili “svoju punu posvećenost zajedničkom radu u okviru dijaloga” i dodala da će biti nastavljen rad u tom duhu.

“Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosovo, ali i za region i EU. Napredovanje u normalizaciji odnosa je ključno za oboje da sačuvaju mir i napreduju ka EU. To je suštinski za Evropu i regionalnu stabilnost”, rekla je Mogerini.

Sastanak čelnika Srbije i Kosova s Mogerini završio se oko 23 časa, posle pola sata rada.

Mogerini je najpre razgovarala s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, a zatim se odvojeno sastala i s predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Prema najavama, čelnici Srbije i Kosova trebalo je da razmotre sprovođenje postignutih dogovora i otvorenih pitanja, među kojima su Zajednica srpskih opština, energetika i pravosuđe.

Nikolić uoči dijaloga: Insistiraćemo na ZSO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Briselu da u nastavku dijaloga s Prištinom očekuje teške razgovore i da će zvanični Beograd insistirati na realizaciji dogovorenog o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Biće ovo teški razgovori, ulazimo u fazu kada je sve teže donositi bilo kakvu odluku, primakli smo se tome da sve sledeće što damo, predstavlja veliki gubitak za Srbiju”, rekao je Nikolić za Radio-Televiziju Srbije.

Nikolić je napomenuo da se insistiranje Beograda zasniva na ZSO koja će obuhvatiti opštine sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

“ZSO je dogovorena sada je treba samo realizovati. Sada bi oni (predstavnici Prištine) da od Beograda dobiju saglasnost za sve ingerencije koje su im potrebne, a da ne osnuju ZSO”, rekao je on.

Po njegovim rečima, prioritetni cilj Beograda u dijalogu s Prištinom i uz posredovanje EU je da građani, Srbi žive bezbednije na Kosovu i Metohiji.

“Postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara”, napomenuo je Nikolić

On je istakavši da bi država Srbija bilo kakvim popuštanjem po pitanju nezavisnosti Kosova, “najtragični ugrozila svoju državu”.

“Mi znamo da je svet podeljen po broju država oko nezavisnosti Kosova i Metohije. Bilo kakvim popuštanjem najtragičnije bismo ugrozili svoju državu. Srbija je, čini mi, se sad država koja brani pravo mnogih naroda, pravo na slobodu, na ono što se zove suverenitet”, rekao je on

Podsetio je da mnoge države sveta imaju iste probleme kao što ih ima Srbija s Kosovom.

“Niko ne gaji više optimizma u EU i Prištini da bismo mogli da razgovaramo o onome što je bitno za njih, o takozvanoj nezavisnosti Kosova. Albanci i Mogerini žele da pokrenu i pitanje pravosudnog sistema, da se vrate na most u Severnoj Mitrovici, da li to može da opstane ili ne… Mi insistiramo na ZSO, to je naša tema”, rekao je on.

Po rečima Nikolića, “dogovorili smo nešto (ZSO), a niko ništa ne preduzima, iako znaju da je to što smo dogovorili, pod ingerencijama koje država može da prepusti Prištini”.

“Sve dalje je klizav led po kojem Srbija ne želi da ide”, naglašava Nikolić.

Nikolić je naveo da se kosovski predsednik Hašim Tači posle prošlog sastanka, održanog pre osam ; dana, nije držao dogovorenog.

“Gospođa Mogerini nije rekla da se Tači nije držao dogovora. Ako smo se dogovorili, onda on nije trebalo da izigra Vučića koji je nastupao pre njega. Tači ne želi ili ne sme da održi reč”, ocenio je Nikolić.

izvor: N1