Zašto se ne uči dova za Tursku?

Ekrem Tucaković, šef Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, kazao je jučer “Avazu” da je Rijaset IZBiH dobio zahtjev kolumniste turskog lista “Yeni Akit” Ajhana Demira (Ayhan) s molbom da bude organizirano učenje dove za premijera Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), ali da se o tome nije određivao.

20140112-122331.jpg

Duboka šutnja

– U zvaničnoj formi Rijaset IZBiH nije razmatrao taj zahtjev niti se po njemu određivao. Inače, u džamijama u BiH uvijek su se učile i učit će se dove, molbe Allahu, dž. š., zatim dove za Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., za halife i za prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića – kazao nam je Tucaković.

Nekoliko dana nakon što je jedna turska agencija objavila da će u bh. džamijama biti organizirano učenje dove za Erdoana, čiju vladu potresa korupcionaška afera, reakcije nije bilo.

Stoga se Demir ponovo pismom obratio IZBiH, oštro protestirajući zbog toga što se dova nije učila!? U jednom dijelu reagiranja, koje je objavio portal Zambak.ba, turski novinar konstatirao je da je “Islamska zajednica pala u duboku šutnju”.

– BiH, bez obzira na to koliko je stoljeća prošlo otkako je izašla iz okvira Osmanskog carstva, nikada nije izašla iz srca turskog naroda. Svako topovsko đule koje je palo na Sarajevo, Tuzlu ili Goražde, kao da je palo na ognjišta turskog naroda. Narod Turske pomogao je svojoj braći Bošnjacima. Davali su rado novac iz džepa, narukvice s ruku, naušnice iz ušiju, prstenje s prstiju… Skoro dvadeset godina je prošlo od rata u Bosni. I danas se vode ratovi. I Tursku se htjelo provesti kroz sličan proces “revolucije” pomoću operacija kao što su “Gezi Park” i “17. decembar”. Hvala Bogu, nisu uspjeli. S tim uvjerenjem smo i mi tražili dovu od svih muslimana u BiH. Na našu veliku žalost, Islamska zajednica u BiH nije odgovorila na naš zahtjev – žali se Demir u pismu.

Zauzimanje strane

Posebno mu je zasmetao odgovor IZBiH na upit magazina “BH Dani” u vezi s učenjem dove za Erdoana u bh. džamijama, jer se u jednom dijelu, kako Demir citira, kaže:
– Islamska zajednica u BiH smatra da su odnosi na turskoj političkoj sceni interno pitanje Republike Turske i turskog naroda te nije uputno ulaziti u unutarnja pitanja jedne države i zauzimati stranu u njima, ali nije ni dobro da se negativni efekti tih odnosa prelijevaju na muslimane u BiH ili da naši muslimani u njima zauzimaju stranu.

Zbog toga je Demir u reagiranju Rijasetu IZBiH uputio poruku:

– Prije svega, želimo podsjetiti da premijer Republike Turske niti je premijer “strane zemlje” niti je “u središtu korupcijske afere”. Turci i Bošnjaci, iako ne govore istim jezikom, dijele isto stanje i čuvaju zajedničku historiju. Turska nije strana zemlja za bosanski narod, to je njihova druga domovina, kao što je i BiH za turski narod.

Demir: Sjećat ćemo se tišine prijatelja

Demir smatra da se dova IZBiH za Tursku i premijera Turske ne može okarakterizirati kao “miješanje u unutarnja pitanja jedne države i zauzimanje strane u njima”, jer je, navodi, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u januaru 2013. godine govorio o Siriji.

Insistira da su “zahtjeve za učenje dove Erdoanu mnogi pojedinci uputili putem e-maila i faksa Uredu za odnose s javnošću i direkciji IZBiH”.

– Ako Bog da, za kratko vrijeme, ovi teški dani bit će iza nas. Tada, kada sve ove stvari ostanu u prošlosti, “sjećat ćemo se, ne riječi neprijatelja, nego tišine prijatelja” – zaključuje Demir.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO