“Zagreb centar fudbalske mafije”

Bivši zvaničnik UEFA Rudolf Stiner rekao je u dokumentarnom fimu nemačke televizije ARD o mafiji u fudbalu da je jedan od njenih centara Zagreb.

20131022-151411.jpg

Stiner, koji je bio član komisije UEFA za borbu protiv nameštanja utakmica, tvrdi da je za nekoliko mečeva Lige Evrope imao dojave da će se završiti neobičnim rezultatima.
Među njima je duel Maribor – Klub Briž, u kojem su Slovenci vodili 3:0, a izgubili sa 4:3. Drugi je duel kvalifikacija istog takmičenja u kojem je bečki Rapid pobedio albansku Vlazniju 5:0.
“Godišnje se namešta stotine fudbalskih utakmica. Fudbalska mafija ima centre po celom svetu, od Singapura, preko Skoplja i Zagreba, do baltičkih zemalja i Rusije, a neke se utakmice održavaju i fiktivno, samo kako bi se okrenuo novac na kladionici”, rekao je Stiner.
“Izvor sa Balkana mi je uoči utakmice u Mariboru javio da obratim pažnju na meč, da će u poslednjih 20 minuta biti uplaćeno mnogo novca na pobedu Belgijaca”, tvrdi Nemac u dokumentarcu koji se bavi kladioničarskom mafijom u fudbalu.
Iz Maribora i Briža su oštro demantovali mogućnost da je utakmica nameštena, tvrdeći da “ne mora sve neuobičajeno da bude i namešteno”.
“Zaigrali smo sa tri napadača, promenili taktiku i rizikovali. Na kraju nam se to isplatilo. Taj čovek bi mogao da izmisli nešto bolje”, odgovorio je Stineru tadašnji trener Klub Briža, njegov poznati zemljak Krištof Daum.

Iz Maribora su naglasili da je stvar apsurdna jer je u sudijskoj nadoknadi, nakon što su između 68. i 83. minute izgubili prednost (po jedan autogol na obe strane), njihov Dalibor Volaš pogodio stativu.
“Ko bi rizikovao stativu ako je utakmica dogovorena?”, pitaju se Mariborčani.
Druga utakmica čiji ishod Stiner dovodi u pitanje jeste dvoboj bečkog Rapida i albanske Vlaznije. Još jedan meč u Ligi Evrope, ovaj put kvalifikacioni.
Stiner tvrdi da je za tu utakmicu takođe dobio upozorenje da će se broj uplata na opkladu da Rapid postiže više od četiri pogotka povećati u poodmakloj fazi dvoboja. Kao znak koji je, tvrdi Stiner, albanski klub dao Rapidu, poslužila je boca s vodom njihovog golmana.
“Golmani uvek drže boce u uglu mreže. Njihov golman je svoju pomerio na sredinu gola kada je krenulo puštanje”, tvrdi Stiner.
Rapid je do 68. minute vodio 1:0, a meč je završen 5:0. Dva pogotka, u 68. i 73. minuti, postigao je hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić.
Stiner ističe da u takvim situacijama tim koji postiže golove ne mora da ima pojma o tome šta se događa, te da je boca mogla da bude znak igračima albanskog kluba da ‘uspore’.
U dokumentarcu je posebno analiziran jedan od Jelavićevih golova kod koga je golman Olsi početnički ‘zaplivao’ i ostavio mu prazan gol.
Osim sumnji u nameštanje utakmica, Stiner je prozvao i celu regiju, pa tako i Zagreb, kao jedno od sedišta fudbalske mafije.
“To je globalni problem i ne postoje oaze. U Singapuru se, na primer, vrti ogroman novac na utakmicama koje nikoga ne zanimaju. Ljudi se klade na utakmice regionalnih liga ili mladih selekcija u Nemačkoj”, apostrofira Stiner.
Problem klađenja na događaje u kojima sportisti zarađuju minimalni novac zapravo je jedan od najvećih problema modernog sporta. Od fudbala preko bilo kog timskog sporta do većine pojedinačnih, sportisti nečasnim radnjama, nekolicinom grešaka ili puštenim mečom imaju priliku da zarade mnogo više od uobičajenih primanja.
Zato bi institucije morale da krenu u obračun sa kladionicama te insistirati na izbacivanju amaterskih i poluamaterskih takmičenja iz ponuda. Doduše, teško je verovati da će do takve akcije doći jer i te iste organizacije, klubovi ili turniri dobro žive od sponzorskog novca tih istih kladionica.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO