Vučić: Nikada u decembru nismo imali više novca u budžetu

559

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izajavio je da Srbija ima ekonomsku stabilnost i da je pitanje da li će republički budžet biti u deficitu, kako je bilo planirano.

“Nikada u decembru nismo imali više novca u budžetu, i pored toga što je isplaćen dug Petrohemije od 105 miliona evra i ulagano u vojnu opremu, naoružanje i vojnu industriju”, rekao je Vučić na na konferencije “The Economist: Svet u 2017” u Skupštini Srbije.

Po njegovim rečima, deficit opšte države na kraju ove godine biće oko 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a bio bi 0,8 odsto da nije bilo tih plaćanja.

On je ocenio da će biti izazova da Srbija u narednoj godini ostvari planirani ekonomski rast, jer na to utiču dešavanja u svetu, pre svega odluke najjačih ekonomija.

Premijer očekuje da će sledeće godine rast srpske privrede biti oko 3,5 odsto, iako MMF predviđa rast od tri odsto BDP.

“Rast u Evropi će biti između 1,5 i 1,8 odsto, značajno niži od rasta Srbije, za koju MMF predviđa tri odsto, mi predviđamo 3,5 odsto, a ja se nadam i nešto veći”, rekao je Vučić.

Izrazio je očekivanja da će Srbija uspešno proći revizije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojim ima sporazum, i naveo da ta institucije za sada ima samo jednu primedbu koja se odnosi na Srbijagas.

“Situaciju u Srbiji komplikuje ono što se događa u regionu, ali imamo dobru perpsektivu i sve zavisi od nas, našeg rada i truda”, kazao je Vučić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je kazala da se brojni izazovi u svetu mogu samo rešavati zajedničkim naporima svih zemalja.

Konferenciju “The Economist: Svet u 2017” organizuje Kolor pres grupa iz Novog Sada.

izvor: N1