Vlasi kose Muhammeda (a.s.) izložene u New Jerseyu

vlasi-kose-muhammeda-as-izlozene-u-new-jerseyu

Muslimani u New Jerseyu će biti u prilici da u džamiji “New World” u Cliftonu vide vlasi kose Božjeg Poslanika Muhammeda (a.s.).
U saveznoj državi New Jersey nastanjena je naveća turska populacija u Sjedinjenim Američkim Državama, a mnogi od njih su došli vidjeti Sakal-i Šerif.
Neki od posjetilaca, iz ljubavi prema Poslaniku (a.s.), nisu mogli zadržati suze, dok su drugi donosili salavate na njega.
Jedno je od pravih čuda da predmeti koji su ostali iza Poslanika (a.s.) i koji se danas čuvaju, uprkos vremenu koje je prošlo nisu oštećeni. Neki od tih predmeta se čuvaju i u Turskoj, tačnije, u muzeju dvorca Topkapi.
Muhammed (a.s.) je podijelio pramenove kose njegovim ashabima nakon obavljanja hadždža. Ashabi su ih brižno čuvali i ostavljali u emanet generacijama koje su dolazile iza njih. Sve naredne generacije su ih držale na skrovitim mjestima, pa se i danas mogu pogledati na raznim dijelovima svijeta.
Sakal-i Šerif će biti izložena u Fatihovoj džamiji u Brooklynu na dan kada pada Lejletul-Kadr ili za muslimane dobro poznata “Noć moći”, u kojoj su Poslaniku Muhammedu a.s. objavljeni i prvi ajeti.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO