Vatikan: Zbog silovanja dece 848 sveštenika raščinjeno, 2.500 kažnjeno pokorom

Vatikan je po prvi put danas objavio kompletnu statistiku o tome kako su kažnjavani sveštenici optuženi za silovanje i drugo seksualno zlostavljanje dece, navodeći da je u poslednjih deset godina 848 sveštenih lica raščinjeno, a još 2.572 su dobili manje kazne.

Vatikanski ambasador pri UN, nadbiskup Silvano Tomazi, je ove brojke obelodanio u Ženevi, tokom drugog dana zasedanja komiteta UN za praćenje primene konvencije UN protiv mučenja, prenosi AP.

Tomazi je izjavio kako je od 2004. Vatikanu prijavljeno 3.400 kredibilnih slučajeva seksualne zloupotrebe dece, od kojih samo prošle godine 401. Osim što je 848 sveštenika koji su činile te zloupotrebe raščinjeno, 2.572 su osuđeni na doživotnu pokoru i molitvu ili na neke blaže kazne, koje su često primenjivane u slučajevima kada se radilo o starijim ili bolesnim sveštenicima.

Priznajući da je znatan postotak sveštenika osuđen na blaže kazne, Tomazi je naglasio da su oni “sklonjeni na mesta na kojima nemaju nikakav kontakt s decom”.

Nadbiskup Tomazi ističe kako je iz iznetih podataka jasno da je katolička crkva u poslednjih deset godina tretirala seksualnu zloupotrebu dece, “koja je svetska pošast i zlo”, na sistematski, sveobuhvatan i konstruktivan način.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO