UŽIVO Zatvoren granični prijelaz kod Bosanske Dubice: Iz Austrije stiže oko 250 vojnika

Prvi austrijski vojnici su na putu prema Bosni i Hercegovini. Oko 250 vojnika će sutra ujutro stići u BiH i te će biti angažirani u Maglaju, Brčkom, Tuzli i Doboju. Preostalih 150 vojnika će doći do utorka ujutro i krenuti u Banja Luku i Maglaj.

(Foto: Ahmed Hasanefendić)

Oko dvije tone lijekova i 12 tona hrane donose u krizna područja, uključujući i 120 čamaca, 4.000 madraca, 5.000 deka, 6.000 pari cipela, 17.000 jakni i hlača, 4 tone hrane za bebu i 15.000 drugih artikala za bebe.

Također, oko 160 vojnika će učestvovat i u čišćenju terena nakon što se voda povuče.

Predsjednik Austrije Heinz Fischer je, kako prenose mediji, dao zeleno svjetlo za donacije za obnovu u iznosu od 13 miliona eura.

Zatvoren granični prijelaz kod Bosanske Dubice 

Iz dijelova Slavonskog Broda, kojima prijete poplave i novi vodni val, evakuirano je 400-njak osoba.

Granični prijelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Bosanske Dubice u večernjim je satima u nedjelju zatvoren za promet zbog napuknuća mosta koji spaja dvije države, saopćila je Granična policija BiH.

Ranije su dana za sav promet zatvoreni i granični prijelazi između BiH i Hrvatske kod Bosanskog Šamca, Orašja i Brčkog kao i dva granična prijelaza između BiH i Srbije.

U Tuzli aktivirano najveće klizište

U Općini Tuzla aktiviralo se do sada najopasnije i najveće klizište, u naselju Crno blato, i trenutno se vrši evakuacija 40 porodica sa tog područja.

Prema procjenama geologa, ugroženo je cijelo naselje.

– Došli smo na najteže klizište koje se pojavilo na području Općine Tuzla. I dok smo upravo ovdje,  još uvijek je aktivno i dešava se klizanje – izjavio je šef geološkog tima Štaba civilne zaštite Tuzla Izet Žigić.

Kazao je da Mjesna zajednica Dokanj uz naselje Crno blato i još neke zaseoke  sigurno najugroženija od svih područja u Općini Tuzla.

Čišćenje terena u Doboju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić izjavio je da u Doboju desetak ekipa vrši čišćenje i dezinfekciju terena i istakao da će ovaj posao dodatno otežati i visoka temperatura koja se očekuje.

On je naveo da je izdata naredba Institutu za javno zdravstvo da koordiniše sa svim domovima zdravlja i regionalnim zavodima za javno zdravstvo koji su danas sa desetak ekipa počeli sanaciju terena u Doboju, što otežava velika količina otpada i mulja.

“U Doboju je kataklizma. Voda se povukla, nakon čega je vidljiva i šteta. Dijalizni centar je u potpunosti uništen i trebaće neko vrijeme da bude osposobljen”, ocijenio je Bogdanić.

Trenutna epidemiološka situacija u Doboju je nesigurna, ali su u toku sve mjere na stabilizaciji tog stanja, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Slobodan Stanić.

Specijalni tim za spašavanje iz Britanije angažiran u Bijeljini

Specijalni tim za spašavanje iz Britanije, koji broji 33 člana sa četiri motorna čamca angažiran je radi pomoći ugroženom stanovništvu pogođenom poplavama u Bijeljini, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Pomoć ugroženom stanovništvu pogođenom poplavama

Govoreći o posljedicama strašnih poplava otpravnica poslova Britanske ambasade u Sarajevu Džo Lomas (Jo) Lomas je rekla da je Velika Britanija uz stanovništva naše države.

-Drago mi je što je Ujedinjeno Kraljevstvo moglo brzo ponuditi pomoć u vidu našeg stručnog osoblja i prijeko potrebne opreme, čamaca i iskusnog tima koji može pomoći u operacijama spašavanja – kazala je Lomas.

Iz Bosanskog Šamca izmješteno 3.500 ljudi

U Bosanskom Šamcu je i dalje u toku evakuacija stanovništva, a do 14 sati izmješteno je 3.500 ljudi iz tog grada ugroženog velikom poplavom.

Ohrabruje da nivo vode opada, javio je RTRS.

Međutim, iako nivo Save opada, to još nije dovoljno da bi primila svu vodu iz rijeke Bosne.

Pomoć Šamčanima pružaju i timovi iz Luksemburga, susjedne i mnoge druge općine, među kojima su i stanovnici Gradačca.

Oko 1.500 vojnika pružaju pomoć

Bijeljina, Orašje, Šamac, Doboj, Šekovići, Maglaj, samo su neke od 19 općina u Bosni i Hercegovini u kojima su danas oko 1.500 pripadnika Oružanih snaga BiH pružali pomoć u evakuaciji, izgradnji nasipa, dostavi humanitarne pomoći i lijekova.

Već peti dan i sa nesmanjenim intenzitetom Oružane snage BiH izvršavaju svoju misiju pomoći stanovništvu ugroženom od poplava širom BiH.

U saopćenju Ministarstva odbrane BiH se navodi da je u zračnim operacijama danas bilo angažirano šest helikoptera OSBiH, koji su najviše djelovali u općinama Doboj, Bijeljina i Orašje, a korišteni su za medicinsku evakuaciju, dostavu humanitarne pomoći, a u Orašje su helikopterom transportovane i vreće za pijesak.

Pripadnici OSBiH su danas bili na najkritičnijim mjestima u Bijeljini, Doboju, Žepču, Maglaju, Orašju, Šamcu, Zenici, Sanskom Mostu, Šekovićima, Milićima, Vukosavlju, Travniku, Kalesiji, Bihaću, Srebrenici, Šekovićima, općini Doboj-Jug i Petrovu, pružajući sve raspoložive ljudske i druge resurse, prije svega čamce, inžinjerijske mašine, motorna vozila, cisterne, agregate, poljske kuhinje.

Dva helikoptera u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, koji se nalazi u mjestu Kopanice u općini Orašje, gdje je danas Sava probila jedan dio obrambenog savskog nasipa, rekao je da je situacija ozbiljna, te da Sava i dalje izlijeva, objavljeno je na web stranici Vlade Brčko distrikta BiH.

Domić je kazao i da su organizovana dva helikoptera koja je na raspolaganje stavilo Ministarstvo obrane, te da se rade tzv. ježeve, odnosno čelične šine u obliku iksa koje bi bile osnove za drugi materijal kojim bi se pokušala zaustaviti voda.

Klinički centar Banjaluka primio više od 120 pacijenata

Klinički centar Banjaluka do sada je primio više od 120 pacijenata iz poplavama najugroženijih područja Republike Srpske. Svi pacijenti su zbrinuti i stabilni su, a najveći broj pacijenata smješten je u Klinici za unutrašnje bolesti, Klinici za kardiovaskularne bolesti, Klinici za onkologiju, Klinici za neurologiju i Klinici za oftalmologiju. U Klinički centar Banjaluka u popodnevnim satima dovezen je pacijent s povredom glave iz Bijeljine i smješten je u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje Kliničkog centra Banjaluka.

Pacijenti stižu iz cijele Republike Srpske helikopterom i drumskim saobraćajem, a najveći broj pacijenata je iz Doboja, Teslića, Petrova, Čelinca, Kotor Varoši, Šamca i Modriče.

Klinički centar Banjaluka ima dovoljno smještajnih kapaciteta, osoblja, lijekova i medicinske opreme, hrane i goriva da primi i pruži najbolju zdravstvenu zaštitu svim pacijentima koji dolaze iz poplavama ugroženih opština.

U Lukavcu sunčan dan

U Lukavcu je napokon osvanuo sunčan dan.Stanje se postepeno normalizuje.U večernjim satima profunkcionisala je Filter stanica Modrac i počela isporuku vode gradu i prigradskim naseljima,naravno voda je samo za sanitarnu upotrebu.
Trenutno je nateže na Rudniku Šikulje.To je površinski kop na kojem se praktično formiralo novo jezero,sve mašine su potopljene i trebat će nekoliko sedmica da se sva voda iscrpi.Tek tada će se moći procjeniti visina šteta.

 

VEZANI TEKST: Kataklizma u Bosanskom Šamcu: Pogledajte dramatični snimak spašavanja bebe!

Danas do 16.00 sati ljekari Doma zdravlja Lukavac bit će u ambulantama  Poljice Gornje,Poljice Donje,Turija,Puračić,Devetak,Gnojnica i Dobošnica Donja,dok će u Domu zdravlja Lukavac raditi stomatološka ambulanta.

U Gradačcu zabilježeno 100 klizišta

U Općini Gradačac je zabilježeno više od 100 klizišta nastalih kao posljedica elementarne nepogode, navedeno je u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju na poplavljenim područjima.

Do sada je iseljeno 40 stambenih jedinica zbog direktne prijetnje rušenja, a stanje se pogoršava zbog klizišta.

Formirane su tri komisije koje snimaju stanje na klizištima, a ekipe HES-a gledaju stanje vodovoda na području općine.

Nastavljena je i evakuacija stanovništva sa područja općine Bosanski Šamac. Angažovan je veliki broj civila i profesionalnih jedinica na spašavanju.

Sava probila odbrambeni nasip

Sava je probila oko 100 metara odbrambenog nasipa u zoni između naselja Kopanice u oraškoj općini i Vučilovac u Distriktu. Evakuira se stanovništvo iz naselja Vučilovac, Krepšić , Drenava, Gorice, Marković Polje i Plazulje.

Krizni štab Civilne zaštite Distrikta je pozvao stanovništvo ovih naselja da izađu na otvorene terase i krovove sa vidnim materijalima, platnima u bojama i slično i označe svoj položaj kako bi ekipe za spašavanje mogle da ih evakuiraju iz poplavljene zone. Policija Distrikta je takođe uputila apel stanovnicima ugroženih područja da surađuju i ne odbijaju evakuaciju.
Angažirani su i helikopteri.

Sava je probila nasip i na lijevoj obali, na hrvatskoj strani. Granični prijelaz između Brčkog i naselja Gunja u susjednoj Hrvatskoj je zbog poplave zatvoren s hrvatske strane. Desetine mještana Gunje su našle utočište u Brčkom kod porodice i prijatelja. U naseljima Štrepci i Zovik aktivirana su klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, tako da boravak nije moguć u pet kuća, a još nekoliko ih je u kritičnom stanju. Obustava nastave u svim školama u Distriktu još traje.
U samom centru Brčkog  poplavljeno je desetine stambenih i poslovnih objekata koji se nalaze u blizini rijeke Brke, koja je praktično presjekla grad na dva dijela.

Iz mljekare “Megle” Bugojno dopremljena je cisterna sa 50.000 litara mlijeka
koja je stacionirana u krugu bolnice i na raspolaganju je stanovništvu.

Voda se nakon Tolise ulila i u dijelove Donje Mahale

Nakon što je voda koja se izlila iz korita Bosne poplavila dijelova Tolise,Bukove Grede i Oštre Luke u nedjelju popodne vodena bujica je počela plaviti i nizinske dijelove najvećeg posavskog sela Donja Mahala. Do sada su poplavljene neke porodične kuće u ulicama Vladimira Nazora, Critežima i samom Podbarju. Zabrinjavajuće je to što razina vode iz sata u sat raste uprkos tome što su razine vode u Bosni i Savi u padu već desetak sati u toku kroz Posavinu. Selo Tolisa je ovog trenutka u poluokruženju s vodenom bujicom i jedina prohodna cesta za izlaz iz mjesta je ona koja vodi prema Boku i Kostrču. Tri cestovna pravca su u prekidu. Za promet su zatvorene lokalne ceste Tolisa-Donja Mahala pokraj groblja Karaula i preko Criteža te ceste Tolisa-Bukova Greda i stara cesta Tolisa-Bok. U Donjoj Mahali su za promet zatvoreni dijelovi spomenutih ulica koje je zahvatila vodena bujica. U toku je spašavanje stoke i materijalno-tehničkih dobara u poplavljenim dijelovima Tolise,Bukove Grede,Oštre Luke i Donje Mahale.

Tokom obilaska poplavljenog područja u rejonu sela Grebnice pripadnici Civilne zaštite i službi za spašavanje su novinaru „Avazovog“ portala kazali  da se voda iz poplavljenih dijelova Grebnica i Bazika polagano povlači te hrabriji mještani traktorima obilaze kuće vozeći kroz poplavljeno selo. Neke kuće se nalaze u vodi čija je dubina veća od dva metra. Isti izvor nam je kazao kako se navodno traga za jednom staricom koje nema već treći dan,međutim službenih potvrda o njenom nestanku još uvijek nema. U Grebnicama i Domaljevcu seljaci su uspjeli spasiti dio stoke i domaćih životinja dok je drugi dio ostao zarobljen vodom tako da je njihova sudbina neizvjesna.

Vodostaj Save u njenom toku kroz Posavinu već satima je u padu tako da ovog trenutka Sava nije glavna prijetnja domaljevačko-šamačkom području osim istočnom dijelu općine Orašje gdje je izvršena evakuacija stanovništva i dobara. Zbog puknuća savskog nasipa kod Kopanica,u istočnom dijelu oraške općine,  voda je poplavila dijelove Kopanica,Vidovica i Lepnice te više sela u Brčko distriktu.

Mještani oraške općine,njih više od 1000 potpomognuti radnom snagom s područja drugih općina iz F BiH i RS uspješno su postavili tzv.zečji nasip uz magistralu cestu Orašje-Tuzla na potezu od Graničnog prijelaza u Orašju do sela Lepnica kako bi spriječili eventualni dotok vode iz Save koja plavi istočni dio zbog puknuća savskog nasipa na spomenutom mjestu. Magistralna cesta Orašje-Tuzla zatvorena je za promet.

U oraškim srednjim školama trenutno je smješteno više od 250 evakuiranih osoba s poplavljenih područja Domaljevca i Bosanskog Šamca. Svaka pomoć u hrani,lijekovima,odjeći,obući i novcu dobro će im doći,a može se uputi preko Crvenog križa Posavskog kantona ili izravno donošenjem u spomenute objekte. Među evakuiranim osobama veliki je broj žena i djece te nemoćnih staraca.

Situacija se i sata u sat mijenja i nitko sa sigurnošću ne može kazati kada će  agonija koja je zadesila stanovništvo ovog kraja prestati. S jedne strane prijeti Sava,a s druge iza leđa naseljenih mjesta, Bosna koja je u svega nekoliko sati poplavila dijelove sedam naselja u općina Domaljevac-Šamac i Orašje.

Naknadna evakuacija stanovništva

U evakuacionom području u Bijeljini potrebno je organizovati naknadnu evakuaciju mještana koji nisu pristali na pravovremenu evakuaciju, jer im nije neposredno prijetila opasnost, navodi se Republička uprava Civilne zaštite.

Za evakuaciju se koristi devet čamaca, jedna amfibija, pet kamiona “TAM 150” i dva autobusa na prihvatni punkt u Brocu. Na punktu su obezbijeđeni hrana i voda.

Prema informaciji koju je prezentovao koordinator tima za odbranu od poplava potrebno je ojačati nasip na kanalu Dašnica na lokalitetu Burum i Donje Crnjelovo.

Sve što se kretati može čisti grad

Doboj je danas, nakon katastrofalnih poplava, izgledao kao avetinjski grad, koga je pogodio veliki cumani. Udari vode iz rijeke Bosne bili su toliki da se za nekoliko sati grad našao pod vodom, a jedan broj građana je stradao. Niko u Doboju danas, ni od zvaničnih, ni od nezvaničnih ljudi nisu htjeli špekulisati o broju stradalih, iz pijateta prema žrtvama i njihovim porodicama.

Sva roba koja je u vrijeme poplava bila u desetinama radnji, jučer je iznesena na ulicu, čistila se da se spasi što se spasiti može. Na ulicama Doboja ljudi nose maske, jer je počela zaudarati pokvarena hrana, ali i ilo, mulj i blato. Sve službe od policije, do vatrogasaca, medicinskog osoblja, civilne zaštite pokušavali su normalizovati stanje.

Stari Grad je i dalje pod vodom, iako se Bosna povukla u korito.U gradu nema struje niti pitke vode. Ipak, epidemiološka situacija nije teška, lijekova i sredstava za dezinfekciju i deratuzaciju ima doboljno.

Mještani bijeljinskih sela uz Savu spašavaju što se spasiti može

Nakon popuštanja nasipa na Savi jučer je trajala evakuacija stanovništva iz najugroženijih naselja: Velinog Sela, Batkovića, Ostojićeva i Brodca.

Na području Batkovića, u zaseoku Klis voda je bila u stalnom porastu i mještani su velikom brzinom napuštali selo, u kome je značajan dio kuća već poplavljen, pri tome pokušavajući spasiti stoku, domaće životinje, automobile i poljoprivrednu mehanizaciju.

– Oca i majku sam smjestio u Bijeljinu i uspio sam izvući kravu i svinje, a sada sa svojim traktorom pomažem komšijama da izbave što se može spasiti- kaže mještanin Joco Jović.

Jedan dio stanovnika Klisa nije poslušao apel za iseljavanje, ostao je u svojim kućama i trenutno borave na višim spratovima.

Mnogi mještani ovog dijela bijeljinske općine suznih očiju gledali su kako voda guta sve što su godinama stvarali,  svjesni da će nastati ogromna šteta koju će, s obzirom na ranija iskustva, u najvećoj mjeri sami morati sanirati.

Stanje u Kladnju se postepeno stabilizira, iako su lokalizovana nova klizišta

Prema informacijama Službe civilne zaštite i Općine Kladanj stanje u ovoj lokalnoj zajednici se postepeno stabilizira. Od jutros je lokalizovano još par klizišta,te njihov broj do sada iznosi oko 130 na području. Vodosnabdijevanje se polako uspostavlja po mjesnim zajednicama koje nisu imale pitku vodu četiri dana.

Foto: E. Olić

Od jutros se distibuira pomoć u hrani i lijekovima stanovništvu koje je ugroženo poplavama i klizištima u organizaciji Općine Kladanj i Crvenog križa Kladanj. U toku dana predstavnici Crvenog križa su šumskim putem uspjeli dostaviti lijekove i hranu za 10 porodica u naseljenom mjestu Majdan općina Šekovići, koje su već pet dana zarobljene. Put za Majdan je još uvijek blokiran odronima zemlje i klizištima.

Putna komunikacija od jutros je uspostavljena sa mjesnom zajednicom Turalići,dok se danas radi na uspostavljanju puta prema Tarevu i Tuholju. U pomoć pri uspostavljanju putne komunikacije je stigla i mehanizacija iz Sarajeva koju je obećao premijer Federacije BiH načelniku Općine Kladanj Jusufu Čavkunoviću.

Vlada Brčko Distrikta obavještava građane o hitnoj evakuaciji

Krizni štab CZ Vlade Brčko Distrikta obavještava sve građane koji se nalaze u naseljima Vučilovac, Krepšić I i II, Drenava, Gorice, Marković polje i Plazulje da se odmah organiziraju za evakuaciju. Građani koji su ostali sami u svojim kućama potrebno je da izađu na otvorene terase i krovove s vidnim materijalima, platnima u bojama i slično da označe svoj položaj kako bi ekipe za spašavanje i drugi mogli da ih evakuiraju iz poplavljene zone. Prednost imaju djeca, žene i bolesni građani. Angažovani su i helikopteri.

Vučilovac

Vapaj mještana Krajinovića kod Bratunca: Bojimo se da će nas klizište žive zatrpati

Mještani bratunačkog sela Krajinovići kod Srebrenice, kako tvrde za “Dnevni avaz”, već četiri dana u potpunoj su blokadi nakon što im je voda odnijela put koji im je jedini izlaz iz sela.

Mi smo danima odsječeni. Jedini put koji smo imali je odnijela rijeka Crvanj. Ne možemo već danima nigdje niti iko zna za nas. Imamo most koji nam je jedini spas, ali ne možemo do njega jer nemamo puta. Najgore je što su u selu većinom starije osobe koje su bolesne, a iz sata u sat prijeti nam pokretanje ogromnog klizišta. Strahujemo da nas sve žive ne zatrpa – kaže nam mještanin Mihret Omerović.

On tvrdi da ih danina niko nije posjetio, ni od organa Civilne zaštitite, niti od čelnika Općine Srebrenica.

Niko da dođe vidi jesu li ti ljudi živi, šta je s njima. Noćima spavamo u jednoj kući jer se bojimo za naše živote. Apelujemo na sve koji mogu pomoći da se jave. Hitno nam je potreban bager koji će prkopati put do sela. Samo se nadam da neće biti kasno – tvrdi Omerović.

Svi koji na bilo koji način mogu pomoći neka se jave na broj: 065 758 813.

Prijedor: U pojedinim dijelovima Gomjenice visina vode i do tri metra

Iza Prijedorčana je još jedna duga i dramatična noć. Vodostaj Sane jutros je iznosio oko 490 centimetra i niži je za 60 centimetara od jučerašnjeg.  Najkritičnije je na području Tukova i Gomjenice kod Prijedora. Iako je nivo vode u Gomjenici niži za metar u jednom dijelu tog naselja visina vode iznosi preko  tri metra. Vire samo krovovi  kuća.

Foto: D. Stojnić

Na tom dijelu danas će  raditi građevinske mašine koje će kopanjem kanala pokušati  da  riješe odvođenje vode. U prekidu je još uvijek i putna komunikacija prema Sanskom Mostu i Bosanskom Novom. Vode u gradu ima samo u prizemlju stambenih objekata, ali nije za piće već isključivo za sanitarnu upotrebu. Na području grada na četiri punkta  je i šest cisterni s pitkom vodom Učenici ni sutra neće u školu, a bez struje je i jedan dio poplavljenih naselja. Najteža situacija je u Raškovcu. Na području Prijedora pod vodom je još uvijek  blizu 5000 kuća.

Zatvoren pješački most na Drini u Zvorniku

Pješački most na Drini, koji spaja Zvornik i Mali Zvornik, zatvoren je zbog velikog klizišta u neposrednoj blizini mosta u Malom Zvorniku, saopšteno je iz Stanice javne sigurnosti Zvornik.

Most “Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” za pješake je zatvoren od petka. Klizište je pokidalo gasovod preko ovog mosta, a zemlja koja klizi sa brda završava u koritu rijeke Drine.

 

Jajce: Aktivirano klizište u Barevu, evakuisano šest porodica 

U naselju Barevo, općina Jajce, jučer se aktiviralo klizište koje je ugrozilo obližnje kuće, zbog čega je šest porodica sinoć evakuisano i smješteno kod rodbine i prijatelja.

Štab Civilne zaštite (CZ) Općine Jajce, koji je u stanom zasjedanju, održao je sinoć sastanak na kojem je formirao dodatne timove, čiji će zadatak biti praćenje stanja na putnim komunikacijama i klizištima, te evakuacija i zbrinjavanje stanovništva. Centar za socijalni rad Jajce, u saradnji sa humanitarnim organizacijama i stanovnicima ugroženih područja, pruža pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama. Građanima je preporučeno da prokuhavaju vodu za piće.

Ministarstvo sigurnosti BiH nastavilo koordiniranje akcija spašavanja

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Operativno-komunikacijski centar 112, nastavilo je koordiniranje akcija spašavanja i dostave neophodne opreme na poplavljena područja.

Od ranih jutarnjih sati angažirani su helikopteri Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, te helikopteri iz Slovenije i Hrvatske na području Odžaka, Orašja, Bijeljine, Bosanskog Šamca, šireg područja Zenice, gdje je trenutno najkritičnija situacija.

Također, spasilački tim iz Velike Britanije sa četiri čamca i 29 spasilaca u popodnevnim satima će biti prebačen na područje Bijeljine, gdje je usmjerena i pomoć Slovačke u agregatima, pumpama i drugoj potrebnoj opremi. Spasilački timovi iz Luksemburga, Slovenije, Hrvatske Makedonije i Austrije koji su raniji stigli u BiH također su nastavili sa akcijama evakuacije stanovništva

Savski nasip kod Batkovića nastavio da popušta

Savski nasip kod Batkovića nastavio je da popušta. Postojeće pukotine se proširuju, a pojavila se i nova pukotina na nasipu.
Potpuno je potopljeno Velino Selo gdje je visina vode i do tri metra. Djelimično su potpljena sela Batković, Brodac, Ostojićevo i Klis.

Foto: BN

U Balatunu su se sastavile drinska i savska voda. U pojedinim naseljima ima stanovnika koji se nisu evakuisali na vrijeme. U toku su pripreme za njihovu evakuaciju uz pomoć helikoptera i čamaca.

U toku akcije na saniranju posljedica poplava u Srebreniku

Iako se rijeka Tinja povukla u svoje korito, pripadnici svih struktura Civilne zaštite općine Srebrenik i dalje imaju pune ruke posla. Sve jedinice Općinskog štaba CZ Srebrenik danonoćno rade na saniranju posljedica katastrofalnih poplava, a na terenu su i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik koji rade na crpljenju vode iz  dvorišta i podrusmkih prostorija brojnih poplavljenih stambenih i drugih objekata.

Foto: O. Mujkić

Prema posljednjim podacima Općinskog štaba CZ Srebrenik, u posljednja tri dana iz poplavljenih kuća evakuisano je i smješteno na sigurno 58 porodica s ukupno 209 članova. Uz veliki broj poplavljenih kuća i oranica, veliki problem predstavlja i pojava velikog broja klizišta. Prema podacima Općinske službe Civilne zaštite Srebrenik, samo u posljednja tri dana na području ove općine registrirano je 250 novih klizišta, koja ugrožavaju 135 stambenih objekata i 33 putne komunikacije. Zbog toga su angažirane svi pripadniciu Službe za spašavanje iz ruševina koji rade na sanaciji posljedica brojnih klizišta.

 

Najteža situacija na području Orašja i Šamca

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje Samir Agić kazao je jutros za Agenciju Fena da je trenutno najteža situacija i dalje na području Šamca, Orašja, Brčkog i Bijeljine, ali  da je u ovom momentu, ipak,  najteže  na području Orašja.

Po njegovim riječima, sve raspoložive ekipe su upućene na teren. Trenutno su angažovane tri helikopterske jedinice u aktivnostima podrške,a  još osam helikoptera čeka  izvršenje zadataka.

– U toku jučerašnjeg dana stigla su 33 eksperta iz Velike Britanije i danas se očekuje njihovo raspoređivanje na područje Tuzle. Stigle su ekipe iz Albanije i Makedonije i nalaze se na području Brčkog. U toku noći je krenulo 15 kamiona sa posadama i opremom iz Republike Turske – kazao je Agić.

Očekujemo, dodao je on, da faza borbe protiv ove nepogode u toku dana pređe iz faze hitnog djelovanja u fazu oporavka, a onda ćemo u skladu sa tim aktivnostima prilagoditi i naše djelovanje.

Agić navodi da je sinoć održan sastanak i sa predstavnicima američke ambasade u BiH.

– Danas u toku dana očekujemo eksperte iz Evropske unije i kolege iz Ujedninjenih nacija kako bismo razgovarali o što efikasnijoj podršci u oporavku i pružanju najneophodnije podrške i  pomoći nastradalom stanovništvu na čitavom područu BiH – kazao je Agić.

Porodice u općini Šekovići zarobljene kućama

Predstavnici Općine Kladanj i Crvenog križa Kladanj od rano jutros pokušavaju dostaviti pomoć u hrani i lijekovima  za 10 porodica u Republici Srpskoj u Općini Šekovići koji su već peti dan blokirani u svojim kućama.

Predstavnici Općine Kladanj očekuju da će se pomoć uspjeti dostaviti za svih 10 porodica do popodnevnih sati.

Povukla se voda u Doboju

 

U Doboju se jutros voda povukla, ostala je samo u Starom gradu i neki džepovi koji neće sami izaći već se se pumpama morati izbacivati.

“Puštena je voda, ali nije za piće. Punktovi za proikupljanje pomoći premješteni su u sami grad – kazao je Milko Vidaković”, načelnik Službe civilne zaštite.

U Gračanici je pod vodom 25, a u Doboj Istoku pet fabrika. Do njih se ne može ni doći, skupi strojevi su u vodi, gotovi proizvodi i reporomaterijal također. Bego Ahmetašević je 2010. godine u fabrici “Isovod” imao štetu od 680 hiljada maraka.

U gradnju zaštitnog zida uložio je 130 hiljada maraka, ali mu ni to nije pomoglo. Ove godine će štete biti tri puta veće. Mnogi radnici će zbog poplava ostati bez posla. Tri stotine klizišta i odrona, nekoliko porušenih kuća,agonija udaljenog Prijekog Brda u kome cijeli zaselak Jahići sa 28 kuća, klizi kao na ledu, problemi su s kojima se nose očajni  ljudi, koji su svoje kuće napustili odavno.

Makedonija je među prvim zemljama koje su uputile humanitarnu pomoć, tehniku i spasilačke ekipe u BiH i Srbiju.

Najbolja vijest: Kiša više ne pada

Najbolja vijest danas stiže iz meteoroloških zavoda u BiH.

Kiša više ne pada, što daje nadu u brzo povlačenje vode iz poplavljenih područja. Sinoć je vodostaj Save počeo da opada i voda se povlači sa mnogih mjesta.

Nažalost, kako se voda bude povlačila, ostavljat će sve više tragova katastrofe, u kojoj je, prema dosadašnjim procjenama, u BiH život izgubilo više od 30 ljudi.

Ispomoć u Maglaju

Grupa od 36 vatrogasaca  sa šest vozila Profesionalne vatrogasne brigade otišlo je u ispomoć Maglaju

U Šamcu opada vodostaj

Situacija u Bosanskom Šamcu, koji je jučer bio u potpunosti poplavljen, jutros je nešto bolje.

Pomoćnik načelnika Općine Šamac Nenad Lukić je kazao da još uvijek nije moguće doći u gradsko jezgro, ali se bilježi opadanje vodostaja.

– Najugroženija područja su Tišina i Novo Selo, tamo je bilo nekoliko slučajeva gdje nismo mogli prići ni helikopterom, u tim mjestima je nekoliko stotina ljudi koji čekaju evakuaciju –  potvrdio je Lukić i dodao da su ljudi gladni i žedni.

Lukić je napomenuo da je danas lijepo vrijeme i da su padavine prestale, ali se akcije spašavanja nastavljaju.

“Ostalo nam je još oko 200 ljudi koje moramo evakuirati. Radimo na tome da im dostavimo hranu i vodu dok ne budu smješteni na sigurno, ali ovdje su svi na izmaku snaga”, kazao je Lucić.

Saobraćaj se odvija otežano u cijeloj BiH

Za vozače 150 kamiona zaustavljenih na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine potrebna je dostava hrane i vode, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Kamioni se ne mogu pokrenuti zbog raskvašene podloge puta na dionici od graničnog prijelaza Rača do starog graničnog prijelaza u tom naselju.

Iz Civilne zaštite RS-a potvrđuju da je danas u 3 sata završena evakuacija iz četiri sela Velino Selo, Brodac, Ostojićevo i Batković, ali se i dalje brani dio nasipa na Crnjelovu i Rači.

Tokom dana donacijom USAID-a  civilna zaštita je dobila šest čamaca i šest vanbrodskih motora, od Ministarstva sigurnosti BiH 300 pari kratkih čizama, 5.000 komada vreća za pijesak, osam komada crijeva za pumpe, dvije male pumpe, dva agregata, 10 pumpi za crpanje vode i 10 manjih crijeva. Blokiran je magistralni put Bijeljina – Brčko.

Saobraćaj se i danas u velikom dijelu Bosne i Hercegovine odvija oteženo. Neprohodni su i blokirani brojni putni pravci.

Zbog poplava, odrona ili potonuća kolovoza, zatvoreni su magistralni putevi:M-4 Doboj-Tuzla (u mjestima Stanić Rijeka i Miričina),M-17 Maglaj-Karuše (u mjestu Kosova), M-18 Tuzla-Bijeljina (Seljublje), M-14.1 Bijeljina-Brčko, M-16 Jajce-Banja Luka, M-15  Prijedor-Sanski Most
M.4 Prijedor -Bosanski Novi, M-14 Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica (na ulazu u B. Kostajnicu),kao i regionalni putevi:

R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj,R-460 Gračanica-Srnice i
R-465-a Doboj-Modriča (u mjestu Potočani).

Prohodan je magistralni put Derventa-Doboj, ali se u Doboj i dalje prema Maglaju  za sada ne može.Putnička vozila od Banja Luke mogu doći do Mrkonjić Grada  dionicom Banja Luka-Pervan-Kola-Mrkonjić Grad.
Evakuacija stanovništva s područja Posavine i dalje traje.

Na dionici magistralnog puta M-5 Ključ-Sanski Most mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, dok ostala vozila saobraćaju pravcem Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać-Bosanska Krupa-Lušci Palanka.

Na dionici  M-4 Banja Luka-Čelinac-Kotor Varoš  (u Marjanovićima) obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, dok putnička  vozila saobraćaju naizmjenično- jednom trakom.

Naizmjenično, jednom trakom, saobraća se na putevima  M-19.2 Kladanj-Vlasenica, M-14.1 Derventa-Bosanski Brod (u mjestu Novo Selo) i R-415 Jezero-Šipovo (u mjestu Stupno).

Na regionalnom putu Zavidovići-Ribnica-Banovići saobraćaj se odvija, ali otežano.Na dionici magistralnog puta M-18  Bogatići-Trnovo mogu saobraćati vozila do 3,5 tone, jednom trakom.

Zbog radova u Hrvatskoj, do 19.05. obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na GP Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica – GP Vinjani Donji.  Granični prelazi Bosanski Šamac, Rača i Pavlovića most zatvoreni su za saobraćaj zbog poplava, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 izvor>Avaz

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO