Uskoro predstavništvo Novog Pazara u Briselu

Mnogi gradovi otvaraju predstavništva u centru EU, a država tamo ima svoju misiju. Svoje ispostave spremaju Novi Pazar, Valjevo, Kraljevo…

Oko desetak srpskih gradova i regiona pokušaće u narednih nekoliko meseci da napravi „prečicu“ do Brisela i u sedištu EU otvori svoje kancelarije – saznaju „Novosti“.
Ovakve inicijative najavili su iz gotovo svih većih gradova u Srbiji, poput Valjeva, Kraljeva, Novog Pazara, a uskoro će u evropsku prestonicu svog predstavnika poslati i Stalna konferencija gradova i opština.

Svoju „zastavu“ u Briselu do sada su postavili Niš (Pirotsko-nišavski okrug), Kragujevac (Šumadijsko-pomoravski okrug) i Novi Sad, odnosno Vojvodina.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže, za „Novosti“, da kancelarija isključivo zastupa ekonomske interese ovog regiona i da su preko nje ostvarili niz značajnih kontakata sa evropskim investitorima:

– Uskoro bi trebalo da odem i na sastanak sa jednom velikom avio-kompanijom koja je zainteresovana za dolazak na niški aerodrom. Na putu ka EU naši gradovi treba da imaju čvršće kontakte sa Briselom, ali mislim da ne treba da idemo u 100 kolona, već da se udružujemo i delimo troškove za zajednička predstavništva.

Finansijske probleme najbolje je osetila Kancelarija Kragujevca u EU, čiji je rad skoro godinu dana zamrznut:

– Nemamo novca da finansiramo rad našeg predstavnika sa mesečnom platom od minimum 3.300 evra, što je uslov Brisela da bi dobio dozvolu za rad. Pozvali smo još opština da nam se pridruže, kako bismo smanjili troškove i nadamo se da će kancelarija uskoro ponovo proraditi – kaže nam Dobrica Milovanović, član gradskog veća Kragujevca.

I bošnjački lideri u Raškoj oblasti već duže vreme rade na otvaranju „ispostave“ u Briselu. Fevzija Murić, predsednik Stranke za Sandžak, za „Novosti“ odbacuje optužbe da se iza toga krije namera da se lobira za autonomiju ovog regiona:

– Onda bi za istu stvar morali da budu optuženi i Vojvodina ili Niš. Uostalom, sa Kragujevcem pregovaramo o tome da praktično podelimo kancelariju.

Predrag Novikov, direktor vojvođanske kancelarije, kaže nam da je ona u potpunosti u „državnom sistemu“, da je smeštena u Misiji Srbije pri EU i da svoj rad koordinira sa Ministarstvom spoljnih poslova.

sandžakhaber / izvor: Večernje novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO