Uprava carina: Niže dažbine na uvoz

42193866052bd749419eac664715710_640x480

Svi proizvodi koji imaju status preferencijalnog porekla Evropske unije, moći će, počev od 2014. godine, da se uvoze u Srbiju bez plaćanja carinskih dažbina.
Kada je reč o poljoprivrednim proizvodima, neki od njih će i dalje biti zaštićeni, kao na primer: svež paradajz, paprika, žive životinje, sveže, rashlađeno ili smrznuto meso, određeni mlečni proizvodi itd…,saopštila je danas Uprava carina

Za te proizvode carinska stopa je u odnosu na 2013. snižena, ali se, počev od 2014. godine, više neće menjati, navodi se u saopštenju i podseća da je liberalizacija carinskih stopa počela 2009. godine.

Očekivano je da smanjenjem carinskih stopa na uvoz gotovih proizvoda poreklom iz EU dođe i do smanjenja cena na domaćem tržištu, međutim to ne mora nužno biti slučaj usled drugih faktora koji takođe značajno utiču na njihovu cenu, napominje Uprava carina.

Pomenute snižene carinske stope mogu da budu primenjene samo ukoliko se carinskom organu kao dokaz da je u pitanju proizvod sa preferencijalnim poreklom Evropske unije podnese uverenje o kretanju robe EUR.1 ili izjava izvoznika u propisanoj formi na fakturi ili drugom komercijalnom dokumentu.

Navedeni dokazi o poreklu se prilažu u redovnom postupku, uz podnošenje carinske deklaracije, dodaje se u saopštenju.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU pruža šansu i našim proizvođačima koji su izvozno orijentisani prema Evropskoj uniji, Turskoj ili članicama Sporazuma CEFTA 2006 (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija), jer mogu da koriste materijale poreklom iz Evropske unije i da ih smatraju domaćim, te da tako sa gotovim proizvodom budu cenovno konkurentniji na tim tržištima.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO