Umro Nelson Mandela / video

Johanesburg — Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela preminuo je večeras u svojoj kući u 95. godini života.

mendela
mendela

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, a godinu dana ranije izabran je za prvog crnog predsednika države i bio na čelu Južne Afrike do 1999. godine, kada je podneo ostavku.

Vest o Mandelinoj smrti saopštio je Džejkob Zuma, predsednik Južne Afrike, koji je rekao da je Mandela preminuo u svom domu u predgrađu Johanesburga.

U izjavi o južnoafričku nacionalnu televiziji, gospodin Zuma rekao je Mendela  je ” otišao “.

” Naš narod je izgubio svoju najvećeg sina “, rekao je Zuma .

Nelson Mandela je iz bolnice, gde je proveo skoro tri meseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

Nelson Rolilala Mandela rođen je 18. jul 1918. i bio je prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju od 9. maj 1994 do jun 1999.

Važi za jednog od glavnih boraca u borbi protiv dominacije belaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda.

Studirao pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi.

Godine 1961. bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organizovalo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru od 1963 do 1990.

Posle oslobađanja iz zatvora reaktivirao se u politici. Bio je cenjen zbog svog nerevanšističkog stava prema belcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vekovima živeli rasno i plemenski podeljeni.

http://youtu.be/yO5seNFaxmI

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO