Ukrajina bolja od Francuske. Ronaldo za minimalac Portugala

5

BARAŽ – Kristijano Ronaldo bliži je Svetskom prvenstvu od Zlatana Ibrahimovića, a velike su šanse da na Mundijalu ne bude ni Franka Riberija, glavnog kandidata za Zlatnu loptu – epilog je prvih mečeva baraža.

Ukrajina je šokirala Francusku na Olimpijskom stadionu u Kijevu i golovima Zozulje i Jarmolenka u 2. poluvremenu slavila sa 2:0. Zemlja predsednika Uefe, Mišela Platinija tako je na dobrom putu da ostane bez Svetskog prvenstva, prvi put nakon 1994. godine, što bi bila senzacija nad senzacijama.

Vođeni čvrstom, ali mirnom rukom Mihaila Fomenka, Ukrajinci su u fantastičnoj atmosferi na stadionu u Kijevu strpljivo čekali svoju šansu i dočekali je onako kako to najbolje rade – iz kontranapada. Francuzima je uzalud bio veći posed. U utorak veče, u Parizu će trebati da se dogodi čudo pa da “trikolori” prođu dalje.

Nisu Francuzi imali ni pomoć sudije kao u baražu za Mundijal 2010, kada su na sraman način izbacili Irce, naprotiv – sudija Kunejt Čakir otresito je pokazao na belu tačku za domaćina, dosudivši penal koji će Ukrajince možda odvesti pravo u Brazil.

Francuski antiheroj zove se Loran Košijelni, koji je u 82. minutu skrivio penal, a u samom finišu zaradio crveni karton, kada su gosti još imali šansu da pogode. I Ukrajinci su završili meč sa desetoricom, jer je Kučer u poslednjem minutu sudijske nadoknade drugi put opomenut.

Portugalci su otpor Švedjana slomili tek u drugom poluvremenu, i konačno pogodili u 82. minutu – centaršut Migela Velosa sa leve strane glavom je realizovao, ko bi drugi do Kristijano Ronaldo.

Napadač Reala samo tri minuta kasnije bio je u sličnoj poziciji da gotovo osigura plasman Portugalaca na Mundijal, ali je pogodio prečku. Ostalo je 1:0… Zlatan Ibrahimović večeras nije dočekao svoju priliku, Ronaldo je dobio međusobni duel. Šveđanin će za četiri dana tražiti osvetu…

Blizu Mundijala su i Grci, koji su u meču koji je neočekivano obilovao golovima slavili u Atini protiv Rumunije sa 3:1.

Hrvati su imali sreće da na Islandu zaduva južni, umesto najavljenog severnog vetra, ali i to im nije pomoglo da postignu gol, iako su poslednjih pola sata igrali sa igračem više. Ostalo je 0:0, odluka će pasti u Zagrebu za četiri dana.

Rezultati:

Ukrajina – Francuska 2:0

Zozulja 61, Jarmolenko (penal) 82

Grčka – Rumunija 3:1

Mitroglu 14, 67, Salpingidis 21 – Stanku 19.

Portugal – Švedska 1:0

Ronaldo 82.

Island – Hrvatska 0:0.

Revanši su u utorak.

SandzakHaber.net / Foto: AP

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO