Uhapšen Darko Šarić!!!

Narko bos Darko Šarić uhapšen je jutros u zajedničkoj akciji policija Crne Gore i Srbije, potvrđeno je za “Blic” u Specijalnom tužilaštvu gde očekuju da Šarić bude doveden na ispitivanje.
Realizacijom ove dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Dušško Marković.

Šarić bi trebalo prvi put da se pojavi pred Specijalnim sudom 24. marta za kada je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Iako je po ššest spojenih optužžnica optužženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optužženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića, svega 11 optužženih, poššto je njih 16 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optužženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Od podizanja prve optužžnice u aprilu 2010. godine devetorica optužženih je pravosnažžno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužžilašštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice sa Tužžilašštvom su zaključili Dragan Labudovic, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotovic i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžžet slilo višše od milion evra.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po čak šest optužnica zbog šverca više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U drugom postupku mu se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku ŠŠariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla, izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije “Balkanski ratnik”, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori.

Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije “Balkanski ratnik”, kada je u Urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martincica, takođe pripadnika ŠŠariceve ekipe.

I pored svih optužžnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO