U Srbiji počelo premještanje skeleta mamuta

Skelet mamuta, pronađen kod Kostolca, star je blizu milion godina, a teška mašinerija prebacuje ga u Viminacium.

U blizini Požarevca u Srbiji počelo je prebacivanje milion godina starog skeleta mamuta, otkrivenog prije nekoliko godina, na sigurnu lokaciju.

Skelet mamuta se trenutno nalazi na kopovima uglja kod Kostolca, a mora se prebaciti jer se nalazi na mjestu iskopa, javlja novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

Smatra se da je skelet star blizu milion godina i bit će transportiran na arheološki lokalitet Viminacium, koji je nekada bio veliki grad i vojni kamp rimske provincije Moesia. Skelet se premješta da bi se omogućio nastavak iskopavanja uglja.

mamuti

Iako je udaljenost između mjesta gdje se nalaze kosti mamuta i lokaliteta Viminacium samo jedan kilometar, operacija je kompleksna i bit će potrebne dizalice i kamioni koji se koriste za transport oklopnih vozila.

“U svetu postoje 23 ovakva primerka mamuta, a nikada do sada nisu prebacivani”, javlja Kostić.

Kutija u kojoj se prebacuju kosti teška je 50 tona.

Vika-mamut

Očuvan skelet

Prije pet godina u blizini Požarevca pronađen je potpuno očuvan skelet mamuta, za koji se procjenjuje da je star do milion godina. Nedaleko od kostiju, pronađene su i nove grobnice sa zlatnim predmetima.

Prostor ugljenokopa Drmno, osim spomenika iz doba Rimske imperije, otkriva i tragove života prije više stotina hiljada godina.

Rudarski bager koji je raskopavao teren, udario je u neočekivanu prepreku – dugačku kost, presječenu na dva mjesta.

“Ona se videla u profilu kao, praktično, dva kružića. Tek je dalje širenje ovog iskopa pokazalo da se iza tih kostiju nalazi mnogo, mnogo više… Kosti nogu, kljove, pršljenovi itd.”, objasnio je ranije arheolog Nemanja Mrđić.

t-viminacijum

Paleontolozi su izjavili da je riječ o prepoznatljivim vunastim mamutima, a uvjerljiv dokaz za to bila je kljova.

Prije pet godina na tom lokalitetu pronađen je potpuno očuvan skelet ženke mamuta, atrakcije Viminaciuma, pod imenom Vika.

Iskopana je u sloju pijeska na dubini tridesetak metara. Pretpostavlja se da je živjela prije 400.000 do milion godina, da je imala glatku kožu, bila visoka četiri i po metra i teška blizu 10 tona.

sandžakhaber / Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO