U Sarajevu održan miting podrške egipatskom predsjedniku Mursiju

u-sarajevu-odrzan-miting-podrske-egipatskom-predsjedniku-mursiju

Nekoliko desetina građana, većinom Egipćana koji žive u Sarajevu, okupili su se danas na Trgu djece Sarajeva i održali miting podrške u vojnom udaru svrgnutom egipatskom predsjedniku Mohammedu Mursiju.

Predsjednik Udruženja Egipćana u Bosni i Hercegovini Alaa Din el Abdel Ala kazao je da su Egipat pogodili “crni dani”. On je kazao kako su se  građani danas okupili kako bi pružili podršku predsjedniku Mursiju.

“On je naš jedini predsjednik i ostaće jedini. Ovo nije pravda, nikako, napravljen je udar na narod koji je izabrao predsjednika Mursija. Zatvorili su ga, a on nije učinio ništa loše prema narodu. Mursi nije radio samo za Egipat nego i za cijeli arapski narod”, kazao je Abdel Ala, dodavši da su se “strane sile umiješale u situaciju u Egiptu”.

Ljekar i specijalista opšte hirurgije u Tuzli, Muhammed Mahmoud, koji živi i radi u Bosni i Hercegovini 17 godina, poručio je da učešćem na današnjem mitingu želi pokazati svima da narod u Egiptu ne podržava ono što se desilo protiv volje naroda.

“Ovo je klasični vojni udar na državu i to je protiv svih slobodnih ljudi. Mi danas pozivamo sve ljude koji vole demokratiju, koji žele da budu slobodni, da dođu da se druže sa nama. Da se zajedno borimo protiv vojnog režima, kako u Egiptu, tako i u svijetu. Očekujemo od bosanskih vlasti da podrže narod u Egiptu i to je naša poruka danas”, rekao je Mahmoud.

Demonstranti su tokom mitinga na trgu u centru Sarajeva nosili transparente na kojima su bile istaknute fotografije u vojnom udaru svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija. Na transparentima su bile ispisane poruke podrške Mursiju ispisane na arapskom jeziku. Učesnici mitinga su uzvikivali parole na arapskom i na taj način pokazali predsjedniku Mursiju da su uz njega, a nedugo zatim su se mirno razišli.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO