U Pazaru, Sjenici i Tutinu 24.000 komada legalnog oružja!

Prosečno svaki sedmi stanovnik Novog Pazara, Sjenice i Tutina ima dozvolu za posedovanje vatrenog oružja pokazuju zvanični podaci Policijske uprave u Novom Pazaru u koje je radio “Sto plus” imao uvid.

crvena-zastava-cz99-9mm-para-2

Na teritoriji koju pokriva novopazarska policija trenutno ima nešto manje od 24.000 komada legalnog oružja.
Najviše je u posedu fizičkih lica, nešto više od 23.000 od čega je 14.840 pištolja i 8.205 pušaka.

Znatno manje oružja, oko 700 komada, nalazi se u vlasništvu pravnih lica i streljačkih organizacija, pokazuju podaci policije.
Profesor kriminalistike na novopazarskom Internacionalnom univerzitetu Eldar Šaljić smatra da je od broja, veći problem lako dobijanje dozvole za posedovanje oružja.
“Apsurdno je da je za dobijanje vozačke dozvole neophodno lekarsko uverenje, dok za dozvolu za držanje vatrenog oružja nije. To će najverovatnije biti ispravljeno novim zakonom o oružju i municiji kojim je predviđena veća kontrola ljudi koji poseduju oružje”, kazao je Šaljić.

On je dodao i da su novim nacrtom zakona predvidjeni redovni pregledi osoba koje već imaju dozvolu za posedovanje oružja na svakih tri do pet godina.
Zvaničnih podataka ili procena koliko nelegalnog oružja ima na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Novom Pazaru nema, a iz policije kažu da konstantno rade na otkrivanju i zapleni ovakvog oružja.

“Od 2011. godine oduzeli smo 914 komada oružja bez dozvole”, saopšteno je iz novopazarske policije.
Statistika pokazuje da je 60 odsto teških krivičnih dela ubistva u Srbiji počinjeno vatrenim oružjem i da je od 100 stanovnika njih 38 naoružano.

izvor: alo.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO