Tužba i za direktora sjeničke gimnazije Murata Baždarevića

Novi Pazar – Sjenica – Roditelji učenika prvog razreda sjeničke Gimnazije podnijet će krivične prijave protiv direktora ove škole Murata Baždarevića, zbog onemogućavanja ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada za njihovu djecu na njihovom maternjem bosanskom jeziku, u skladu sa izraženim opredjeljenjem prilikom upisa u ovu srednjoškolsku ustanovu za školsku 2013/14. godinu.

MuratBazdarevic_zps7df9a0f4

Vlada Srbije, na sjednici održanoj 1. novembra 2013. godine, usvojila je zaključak o prihvatanju “Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji”.

 

Ovim zaključkom, Vlada Srbije podržava aktivnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na podršci ostvarivanju manjinskih prava bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, u skladu sa njihovim slobodno izraženim opredjeljenjem, postizanju njihove potpunije socijalne uključenosti, inkluzije, kao i ostvarenju jednih od ključnih strateških ciljeva Republike Srbije u oblasti obrazovanja: dostupnosti i kvalitetnom obrazovanju za sve.

U skladu sa ovim dokumentom, u jedinicama u kojima tradicionalno žive pripadnici bošnjačka zajednice u Republici Srbiji: Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Priboj, Nova Varoš i Preijepolje, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave, u svim školama gdje postoji interes i slobodno izraženo opredjeljenje učenika i roditelja za to, učenicima pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine omogućiće se ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na njihovom maternjem bosanskom jeziku.

 

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr. Tomislav Jovanović, posebnim dopisom, upoznao je škole sa navedenim zaključkom Vlade.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO