Turske vlasti poništile pasoš Fethullaha Gulena

Turske vlasti su poništile pasoš islamskog učenjaka Fethullaha Gulena, koji je koristio 1999. godine, prilikom putovanja u Sjedinjene Američke Države, saopštili su zvaničnici u petak.
Ured guvernera provincije Erzurum, njegovog rodnog mjesta, poništio je Gulenov pasoš zbog netačnosti podataka koje je upisao u zahtjevu za izdavanje putne isprave, 1990. godine.
U ovom momentu nije najjasnije da li će poništenje pasoša zakomplicirati Gulenovu dozvolu o privremenom boravku u SAD-u  rezultirati njegovom ekstradicijom.
Gulen je napustio Tursku 1999. godine, navodno zbog zdravstvenih razloga i otputovao u Sjedinjene Američke Države. Nakratko nakon njegovog odlaska, turski tužioci su otvorili pravni slučaj protiv njega, po optužbi za napad na sekularnu državu. Optužbi je oslobođen 2008. godine.
Trenutni sastav turske vlade optužio je grupu Gulenovih sljedbenika za formiranje “države unutar države” – mahom u policijskim i pravosudnim strukturama, sa jakim insotranim vezama. Osim toga, optužbe su upućene i zbog prisluškivanja na hiljade ljudi i pokušaj rušenja Vlade.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO