Turska: Oštra kontrola interneta

61926541752ce9709e82ef717121536_orig

Turska vlada namerava da uvede striktnu kontrolu interneta pomoću nadziranja aktivnosti njegovih korisnika i blokiranjem ključnih reči.
Neimenovani izvor u turskom parlamentu obelodanio je danas da je vlada uputila predlog zakona, kao poslednju u nizu mera kojima se dovodi u pitanje sloboda izražavanja.

Predlog zakona omogućava vlastima da blokiraju ključne reči koje se smatraju problematičnim, a mogu i da ograniče pristup sajtovima za razmenu video snimaka koji sadrže sporne reči.

Vlasti će moći i da evidentiraju sve aktivnosti korisnika interneta na period od dve godine, ali i da nadgledaju sajtove koje su posećivali, koje ključne reči su pretraživali i na kojima društvenim mrežama su aktivni.

“Nacrt zakona ima za cilj da zaštiti porodicu, decu i mlade od tema na internetu koje podstiču na upotrebu droge, seksualno zlostavljanje i ubistva”, prenosi danas uticajni turski dnevni list “Hurijet”.

U decembru je kompanija Google objavila podatke u kojima se vidi da je Turska na samom vrhu po broju zahteva za uklanjanje pojedinih sadržaja sa interneta.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO