Transparentnost o nezavisnim organima: Nikada nije bilo teže!

267

Odnos vlasti prema zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pokazuje da situacija nikada nije bila teška kao sada, ocenjuje organizacija Transparetnost Srbija.

Transparentnost ukazuje da su dvojica rukovodioca nezavisnih državnih organa ovih dana podsetili izvršnu i zakonodavnu vlast na to da njihovi godišnji izveštaji nisu razmatrani u Narodnoj skupštini i pored toga što postoji takva obaveza.

“Izjava poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljuba Šabića, izazvana postupcima predsednice Narodne skupštine i ‘otvoreno obraćanje predsedniku Vlade’ zaštitnika građana, Saše Jankovića, rečito govore o mnogo dubljim problemima nego što je nerazmatranje izveštaja”, ukazuje Transparentnost.

Iako odnos predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti prema čelnicima državnih organima koji su od njih nezavisni i koji u javnim nastupima iznose argumentovane i relevantne kritike i predloge za poboljšanje stanja nikada nije bio sjajan, čini se da situacija nikada nije bila teška kao sada, upozorava Transparentnost.

“Nije, naravno, prvi put da predstavnici Vlade ili Skupštine iznose lako proverljive neistine ili da optužuju nezavisne državne organe da rade protiv interesa države. Međutim, to su ranije činili pojedini narodni poslanici, službenici ili u najgorem slučaju ministri, dok su se čelnici Vlade i Skupštine, makar iz kurtoazije ili zarad stvaranja predstave o demokratskoj kontroli vlasti, trudili da pokažu kao da su odnosi korektni”, podseća Transparentnost.

Ocenjuje se da je ovo što se sada dešava primetan korak unazad u odnosu na kolike – tolike dostignute standarde kulture komunikacije u javnoj sferi i na ono što je aktuelna vlast usvojila kao svoj prioritet i program u Strategiji za borbu protiv korupcije i u akcionim planovima za poglavlje 23 evropskih integracija, gde se brojne mere odnose upravo na unapređenje položaja i postupanje po odlukama i preporukama nezavisnih državnih organa.

izvor: N1