Tragedija u Turskoj, stradalo više od dvesta rudara

ANKARA – Najmanje 201 rudar je poginuo, a na stotine ih je ostalo zarobljeno pod zemljom posle eksplozije u rudniku uglja u provinciji Manisa, na zapadu Turske, saopštila je jutros vlada Turske.

Spasilačka operacija trajala je tokom cele noći, a od spasenih, njih 80 su povređeni, četvoro vrlo ozbiljno, rekao je ministar energetike Taner Jildiz.

Jildiz je novinarima rekao da je tim od 400 ljudi uključen u spasavanje i da je glavni uzrok smrti rudara trovanje otrvnim gasovima.

Spasilački napori su u trci s vremenom i kako vreme odmiče, izgledi za povoljan ishod su sve manji, upozorio je ministar energetike.

Vatrogasci su pokušali da upumpaju čist vazduh kroz otvor rudnika za one koji su ostali zatrpani, kako se veruje, oko dva kilometra ispod površine i četiri kilometra od ulaza.

U nesreći koja se dogodila u utorak 787 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku.

Pretpostavka je da je do ekspolzije došlo zbog neispravnog električnog transformatora.

Na stotine ljudi, uglavnom rodbina rudara, okupilo se oko mesta eksplozije, gde spasioci izvlače povređene radnike, od kojih su mnogi jedva dolazili do daha i kašljali su zbog gušenja ugljen monoksidom.

Kompanija “Soma Komur” saopštila je da su u rudniku sve maksimalne mere bezbednosti bile na snazi.

“Na žalost, deo naših radnika izgubio je život u ovom tragičnom incidentu”, navedeno je u saopštenju.

Poslednji put u rudniku je sprovedena kontrola bezbednosnih mera 17. marta i tada je utvrđeno da je sve u skladu sa propisima bezbednosti.

Međutim, jedan od rudara Oktaj Berin izjavio je da rudari pod zemljom nisu zaštićeni i da su sindikati “obične igračke”, a da njihov “menadžment vodi računa samo o novcu”, prenela je agencija Frans pres.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan otkazao je put u Albaniju i on će, kako se očekuje, doputovati danas u oblast Soma u kojoj se nalazi rudnik.

Erdogan je izrazio saučešće porodicama žrtava i izneo očekivanje da će preostali rudari biti spaseni.

Eksplozije se često događaju u Turskoj, posebno u privatnim rudnicima gde se ne poštuju bezbednosni propisi, navodi AFP.

Najveća nesreća dogodila se 1992. godine kada su 263 rudara poginula u eksploziji gasa u rudniku Zonguldak.

Soma je ključni centar za eksploataciju lignita u Turskoj, a u tom okrugu živi oko 100.000 ljudi.

Sandzakhaber / izvor: tanjug.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO