Toma Nikolić podržao istragu o Dinkiću!

Članovi Antikorupcijske lige Balkana, koji se pozivaju na podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića, tvrde da poseduju dokaze koji se za sada vode kao državna tajna, a koji ukazuju na učešće Mlađana Dinkića u pranju srpskog novca s tajnih računa na Kipru.

dinkic nikolic

Oni su juče saopštili da su dokumentaciju o tome predali srpskoj policiji i da će je tokom večeri uručiti i državnom tužiocu Miljku Radosavljeviću, te da su sa snjom upoznati predsednik Nikolić i njegov savetnik Oliver Antić.

Prema navodima Antikorupcijske lige, bivši ministar finansija malverzacije je vršio kroz oduzimanje kompanije “Mobtel” porodici Karić, a kasnije i njenom privatizacijom, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Kada je Vlada Srbije krajem 2005. godine oduzela “Mobtel” porodici Karić, Mlađan Dinkić je kao ovlašćeni član vlade, priznao, ofšor kompaniji “Holdenhurst holding limited” Martina Šlafa 30 odsto vlasništva u “Mobtelu”. Do dana današnjeg ostaje nerazjašnjeno na osnovu čega Dinkić priznaje Šlafovoj kompaniji vlasništvo u “Mobtelu”. Da ceo slučaj bude još sumnjiviji, Dinkić dokumentaciju o ovom slučaju proglašava službenom tajnom”, rekao je novinar Domagoj Margetić.

On objašnjava da kada je ovaj deo posla završen, Vlada Srbije, odnosno njen tim na čelu sa Dinkićem, osnovala sa ofšor kompanijom “Holdenhurst holding limited” mešovito preduzeće “Mobi 63”, u kome je Šlaf zadržao svojih 30 odsto vlasništva, a država Srbija ima 70 odsto vlasništva.

“Kapital te kompanije je procenjen na 132 miliona evra, ali odmah potom Dinkić potpisuje ugovor o otkupu Šlafovih 30 odsto za 350 miliona evra”, objašnjava Margetić i dodaje da je novac koji je tokom režima Slobodana Miloševića iznet na Kipar prekio ofšor kompanija i kroz fiktivne investicije preko Hipo grupe završavao u Srbiji, gde je, kao u slušaju “Mobtela” – opran.

“Šema je sledeća: novac iznet na Kipar je prkeo ofšor kompanija i fiktivnih investicija, poput Šlafove kupovine 30 odsto akcija u “Mobtelu” vraćen u Srbiju, ali samo kroz papire, da bi zatim otkupom tih 30 odsto akcija u platni promet bio ubačen pravi, opran novac”, objašnjava Margetić.

Profesor Fakulteta za bezbednost Drako Trifunović rekao je da su svi dokazi o aferi “Mobtel” predočeni predsedniku Tomislavu Nikoliću, od koga je Antikoruspcijska liga dobila punu podršku.

sandzakhaber / izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO