Tenzije u Turskoj oborile rejting

Međunarodna bonitetna agencija “Mudis” snizila je prognozu kreditnog rejtinga Turske na “negativnu”, dovevši u rizik investicioni status te zemlje.

Pre svega zbog političke neizvesnosti koja podriva poverenje investitora i baca sumnju na nastavak reformi.

Agencija je potvrdila rejting Turske na nivou Baa3, jedan stepen iznad neinvesticionog, a negativna prognoza pojačava pritisak na premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je tokom 11 godina na vlasti izmenio ekonomski profil Turske, prenosi Frans pres.

Turska ekonomija je prošle godine porasla četiri odsto, ali analitičari upozoravaju na njeno usporavanje nakon višemesečnih nemira i uoči predsedničkih izbora u avgustu.

“Mudis” navodi da će političke tenzije u Turskoj potrajati do drugog kvartala 2015, kada se očekuju parlamentarni izbori, što će oslabiti finansijsku poziciju Turske i srednjoročne privredne prognoze. Agencija očekuje privredni rast u Turskoj od 2,5 odsto u 2014. i tri odsto u 2015.

Još jedna bonitetna agencija, “Fič”, je prošle nedelje potvrdila rejting Turske na najnižem investicionom nivou BBB-, uz stabilnu prognozu, dok je “Standard end Purs” snizio prognozu na negativnu, zadržavši rejting BB+, zbog rizika koji prete ekonomiji.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO