Svjetska unija muslimanskih učenjaka: 14. juni, Dan podrške sirijskom narodu

svjetska-unija-muslimanskih-ucenjaka-14-juni-dan-podrske-sirijskom-narodu

Svjetska unija muslimanskih učenjaka pozvala je da se 14. juni obilježi kao “Dan podrške sirijskom narodu”.

U saopćenju Svjetske unije muslimanskih učenjaka koju čine ugledni islamski učenjaci, intelektualci, pisci i političari pozvali su da se 14. juna održe masovni govori, predavanja, demonstracije kako bi se osudio režim predsjednika Bashara al-Assada, ali i Iran i Hezbollah koji ga podržavaju.

Napominje se da Svjetska unija muslimanskih učenjaka pomno prati sva dešavanja u Siriji, dok se posebna zabrinutost izražava u vezi s dešavanjima u gradu Qusayr.

“U gradu Qusayr snage Bashara al-Assada, uz pomoć i podršku Irana i Hezbollaha, vrše krvoproliće i masakr nad civilima. Ovdje su pale maske i tri opasna krvnika su pokazali svoje pravo lice”, navodi se u saopćenju.

Svjetska unija muslimanskih učenjaka je pozvala sve svjetske relevantne institucije i organizacije da pomognu da se hitno okonča rat u Siriji.

“Assadove snage koriste najmoderniju vojnu tehnologiju protiv civilnog stanovništva u zemlji. Zato pozivamo Arapsku uniju, Organizaciju islamske saradnje (OIC) i Ujedinjene narode (UN) da hitno poduzmu sve potrebne mjere kako bi se pomoglo sirijskom narodu i okončalo nasilje u toj zemlji”, navodi se u saopćenju Svjetske unije muslimanskih učenjaka.

(Agencija Anadolija) TRT

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO