Svetski dan bez duvanskog dima

no_smoking-2158

Širom sveta, danas se obeležava svetski dan bez duvanskog dima, a ove godine tema je“ Zabrana reklamiranja i promocija duvana i sponzorstva duvanske industrije“, a moto je „Da li ste izmanipulisani? oslobodi se“.

Tim povodom Dom zdravlja u Novom Pazaru oganizovao je niz predavanja u osnovnim i srednjim školama kao i u savetovalište za mlade.

Statistički podaci pokazuju da je zabrana reklamiranja duvana i sponzorstva duvanske industrije jedan od najisplativijih načina da se smanje potražnja za duvanom u proseku za 7 odsto, a u siromašnim zemljama i do 16 procenata.

Duvanski dim sadrži oko 4000 hemijskih sastojaka, uključujući nikotin, 60 kancerogenih materija i visoke koncentracije slobodnih radikala koji menjaju metabolizam ćelija i na taj način dovode do niza bolesti. Procenjuje se da oko šet miliona smrti u svetu godišnje nastaje od posledica pušenja. Ako bi se epidemija pušenja nastavila dosadašnjim tempom do 2020. godine bi se udvostručio broj umrlih.

Zastupljenost pušenja među mladima je visoka: 54,7% mladih uzrasta od 13 do 15 godina je probalo cigaretu. Pasivno pušenje je izuzetno veliko i smatra se da je 97,4% mladih izloženo njemu u svojoj porodici. U populaciji studenata 51,2% je probalo da puši cigarete, 27% su aktivni pušači, a 93,5% je redovno izloženo pasivnom pušenju. Upotreba duvana je faktor rizika za nastanak malignih, kardiovaskularnih, plućnih i drugih bolest.

Prema rečima stručnjaka najbolji razlozi za odvikavanje od pušenja su činjenice da se poboljšava kvalitet života, lakše se podnosi fizički napor, smanjuje rizik srčanog udara i nastajanje mnogih drugih boelsti koje upotreba duvana izaziva.

Srbija je zajedno sa 139 zemalja sveta retifikovala okvirnu konvenciju o kontroli duvana, svetske zdrastvene organizacije i obavezala se na sveobuhvatnu akciju u cilju kontrole duvana. I u roku od 5 godina mora u potpunosti sprovesti ovirnu konvenciju kako bi se što više smanjilo reklamiranje i sponzorsvo duvanske industrije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO